- Vår statistikk og historikk er tydelig: Våren, og spesielt høsten, er de tidene på året hvor det stjeles flest båter og båtmotorer, forklarer daglig leder i Securmark, Kjetil Aa. Skaare.

Erfaringsmessig venter mange båteiere til langt ut på høsten før båten tas i opplag. Mørke båthavner uten vakthold blir dermed et yndet sted for tyvene.

- Vår klare oppfordring til båteiere som ikke planlegger flere turer denne sesongen, er å få opp båten så snart som mulig. Dette gjelder selvsagt ikke de mange tusen som gleder seg til hummerfisket eller som vil ha fine høstturer på sjøen, sier Skaare.

Flere båter

Etter en vår og høst med godt salg, både av nye og brukte båter og motorer, er det mange båter på sjøen. På forsommeren gikk politiet i Agder ut og ba båteiere være oppmerksomme da de hadde fått flere anmeldelser om stjålne båter.

I Bodø var det også båter på avveie i sommer.

Årlig stjeles det båter og båtmotorer for om lag 60 millioner kroner i Norge.

- Både forsikringsselskapene, politiet og vi som arbeider med tyverimerking advarer hvert år om tyverier både av og fra båter, og samtlige aktører gir tips til hva båteiere både bør og kan gjøre, sier han og fortsetter:

- Det beste tipset om høsten er imidlertid å få båten på land og lagre den et trygt sted, vel å merke hvis den ikke skal brukes mer denne sesongen, sier Skaare.

Ta forholdsregler

Det finnes også andre fordeler med å ikke la båten ligge lenger på vannet enn nødvendig:

- Det er triveligere å arbeide med båten nå som det fortsatt er lyst på ettermiddagen. I tillegg gir det mindre slitasje på båt og motor som er i opplag, sier Skaare.

Mens flere velger profesjonelt opplag, er det fortsatt mange som lagrer båt i hagen eller på tilhenger.

- Vi kommer ikke utenom de klassiske forholdsreglene som er å gjøre arbeidsforholdene vanskeligere for tyvene. Med det mener vi å ikke plassere båten i et mørkt og avsidesliggende område, låse båten med FG-godkjente produkter og å ha jevnlig tilsyn, oppfordrer Skaare.