Gå til sidens hovedinnhold

Nå er det faen meg nok!

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I skrivende stund er vi inne i 13. dag av «de mest inngripende tiltakene siden 2. verdenskrig». Det som slår meg, er dreiningen av debatten. Da denne pandemien, nesten overraskende, traff Norge var det enighet om at vi måtte stå samlet og bekjempe denne pandemien med alle mulige midler.
Dugnadsånden var stor!
Den siste tiden har sosiale media og til dels riksmedia fått dette til å dreie seg om menneskerettigheter og lovhjemler i forhold til hytteforbudet. Det har også blitt presisert at vi «trygdesnyltende» nordlendingene umulig kan ha ryggdekning for å «bygge en mur» for å begrense smittefaren.

Så la oss starte med dette urimelige hytteforbudet. For oss som nordmenn må det da være en menneskerett å få dra på hytta. Selv om folk dør som fluer i Spania og Italia, sykehus er overfylt, og helsepersonell jobber døgnet rundt for å gjøre det beste ut av situasjonen. Vi nordmenn må absolutt på hytta. Det hyles og ropes om hvor urettferdig dette er, for på hytta må vi. Også var det vel ganske beleilig at dette så ut til å kunne bli tidenes lengste hyttepåske. Så får det heller være at folk mister livsgrunnlaget sitt, helsepersonell har fått utvidet arbeidstidsordningene sine og en flyktningleir med tusenvis av personlige tragedier har mistet all mediedekning og fokus. Alle beredskaps-institusjoner er satt i alarmberedskap, folk blir permitterte og arbeidsledige. Selv ikke når våre egne borgere begynner å omkomme forstår vi alvoret. Det må da fortsatt være en menneskerett å ha hjemmekontoret på hytta. Smak på dette ordet hjemmekontor, selv jeg som blir stemplet som «lite opplyst og trygdesnylter» ser at halvparten av disse bokstavene former ordet «hjemme»!

Her i Nord-Norge hører jeg intet hylekor om dette hytteforbudet, men jeg kan opplyse om at det rammer her også. Vi har også mange innbyggere som ikke kommer seg på hytta, men vi hyler og skriker ikke av den grunn, kanskje fordi vi er alt for opptatt med å heve trygda. Eller kanskje vi ikke er opplyste nok til å følge med på nyhetene. Det er dessuten så langt mellom lokalsykehusene at vi ville ha soknet til samme sykehus selv om vi var på hytta, men vi lager ikke noe stort nummer av det. Så får vi vel takke helseministeren som har gjort en fremragende jobb for å begrense faren for at du skal kunne ha to sykehus i nærheten.
Vi har respekt for myndighetenes beslutning selv om «det mest inngripende tiltaket siden 2. verdenskrig» tydeligvis var å ikke få dra på hytta mens folk "ramler om" rundt oss i verden. Vi har forsonet oss om at vi får skåle på verandaen eller i hagen, og hvis jeg legger godviljen til så er det kanskje mulig å faktisk trylle fram en yatzyblokk til hjemmebruk.

Så har vi disse forferdelige og inngripende Nordnorske smittevernstiltakene. Tenk at lokalpolitikerne langt der oppe i nord kan være så frekke at de treffer beslutninger uten å spørre sentrale myndigheter. Tenk at disse «trygdesnylterne» er så uoppdragne at de viser handlekraft helt på eget initiativ. Og når i tillegg media er så lite opplyst om nordnorsk geografi at de ikke klarer å forstå hvordan det er mulig å kontrollere trafikken inn og ut av enkelte Finnmarkskommuner da gir jeg nesten opp.

Jeg har store problemer med å forstå hva som er så innmari interessant med å komme seg til Nord-Norge akkurat nå. Det har da aldri tidligere vært noe stort mål å komme seg hit. Og når det i tillegg koster minst det samme å fly hit som det koster å fly til resten av Europa så har det aldri tidligere vært spesielt aktuelt. Dessuten er det vel ikke så enkelt å komme seg hit i disse tider uansett.
Det pekes på at vi stikker kjepper i hjulene for transportnæringen og at det er umulig for arbeidskraft å bevege seg inn i disse «hermetisk lukkede» regionene. Det er meg bekjent lagt til rette for at alle disse funksjonene skal fungere som normalt. Og jeg har til gode å høre noen nord for Sinsenkrysset som synes dette er et problem.

Jan Arild Snoen har i tillegg stilt spørsmålstegn ved om nordlendingene også vil kvitte seg med statsstøtten nå som vi har bygd denne «muren». For all verdiskapning av betydning skjer jo som kjent i sentrale strøk. Hadde det ikke vært for Oslo hadde vi sikkert ikke hatt verken fisk, jordbruk, olje eller gass. Jeg trodde du minst måtte være økonom for komme til en slik konklusjon, men det viser seg at enkelte skribenter også har denne virkelighetsoppfatningen. Men for all del, kutt tilskuddene, men vær klar over at kontantstrømmen og matforsyningene inn til hovedkontorene i Oslo også blir kuttet. Så kan dere sitte og knaske tusenlapper og styrepapirer så lenge de varer!

Vi må fortsette å verne om våre egne innbyggere og når hele verden stenger ned for å begrense smitten så skal plutselig Nord-Norge legge til rette for å importere smitte, ifølge sentrale myndigheter. Vi har altså ikke 3-4 sykehus innenfor en times kjøring, vi er noen få privilegerte som har ett! Resten av oss har timevis kjøring i privatbil eller ambulanse til sykehus. I gamledager hadde vi faktisk noe så moderne som ambulansefly. Her var også sentrale myndigheter framsynt. De fant nemlig en ny operatør av disse flyene som var forut for sin tid. De har i månedsvis drevet ambulanseflyene etter samme modell som SAS og Norwegian nå blir tvunget til å drive etter. Nemlig å holde flyene på bakken!
Vi får bare krysse fingrene for at veiene er åpne når ambulansen må kjøre 40 mil til nærmeste sykehus.

Avslutningsvis vil jeg komme med en hyllest til handlekraften i Nord-Norge. Jeg er mektig imponert over hvordan vi håndterer situasjonen og gjør det vi kan med begrensede midler og ressurser. Der er helt utrolig hva vi «trygdesnyltende» nordlendinger får til i «ikke bærekraftige kommuner».

Så får vi håpe og tro at galgenhumoren og ironien overlever også denne gangen.

Kommentarer til denne saken