Nå er denne gjengen klare til start: 650 kilometer lang tursti skal lokke flere på tur

DEL

Sist uke gikk startskuddet for et femårig prosjekt som har som mål om å gjøre Nordlandsruta både bedre, mer kjent og ikke minst til en vandringsrute som skal lokke folk ut på tur..

Nordlandruta er en 650 kilometer merket tursti som går gjennom Nordland - langs grensa mellom Norge og Sverige .

Etappevis

– Den strekker seg fra Børgefjell nasjonalpark i Hattfjelldal og til Bjørnfjell stasjon ved Ofotbanen i Narvik. Det er i dag 40 husvære på strekningen. Nordlandsruta har en rekke innfallsporter slik at kan gås etappevis. Langs ruta ligger Nord-Norges tre største fjell, Norges nest største innsjø, et femtitalls fiskevann, en rekke brèmassiv og unike natur- og kulturlandskap, sier prosjektleder Knut Berntsen i en pressemelding.

Les også: Slik kan du bli lurt i dagligvarehyllene: – Vi skjønner godt at folk stiller spørsmål rundt dette

Han opplyser at ruta går gjennom seks reinbeitedistrikt, fem samiske språkområder, tre Nasjonalparker og en rekke verneområder. Og deler av ruta går gjennom Laponia verdensarvområde.

Se kart over Nordlandsruta helt nederst

Nerven

– Nerven i Nordlandsruta utgjøres av den merka turstien som etablert og drives av seks berørte turistforeninger. Disse eier- og driver også 26 av husværene langs ruta, mens de 14 andre husværene drives av private, sier Berntsen.

Arbeidet med å etablere nettstedet www.nordlandsrutaer allerede i gang. Statskog og Nordland fylkeskommune har bidrattmed finansiering slik at arbeidet kan driftes de første årene.

– Salten friluftsråd har påtatt seg prosjekteierskapet og det er etablert en styringsgruppe som ved oppstart består av representanter fra Narvik kommune, Nord-Norsk reiseliv, Statskog, Nordlandfylkeskommune, Midtre-Nordland nasjonalparkstyre og turistforeningene. Prosjektslutt er planlagt i samband med at Bodø som er europeisk kulturhovedstad i 2024.


650 kilometer: Slik er Nordlandsruta.Artikkeltags