Lørdag ble flyplassen på den populære ferieøya Gran Canaria stengt på grunn av en stor sandstorm rammet øya.

Nå ser det ut til at flyplassen endelig kan åpne, klokken 13 norsk tid.

– Det siste vi har fått av informasjon er at flyplassen her åpner klokken 13. Fly fra andre land er allerede på vei, siden de har fått beskjed om at de får lande etter klokken 13.

Det sier kommunikasjonssjef i Danmark for TUI, Mikkel Hansen, til Avisa Nordland.

Han forklarer at det på grunn av logistikk og mange fly kommer til å ta litt tid før alle flyene får dratt fra flyplassen.

– Vet dere når flyet som skal til Bodø skal dra?

– Flyet som egentlig skulle dratt herfra på lørdag, skal etter planen dra herfra i dag. Men alle detaljer er ikke satt ennå, så mer enn det kan vi ikke si. Vi kommer derimot til å gi fortløpende informasjon til våre kunder via SMS, sier Hansen.

Sand i flyene

Det er også en problemstilling om alle flyene har mulighet til å ta av, siden sanden kan ha trengt seg inn i selve flyet.

– Jeg kan ikke bekrefte at fly har problemer på grunn av sanden, men jeg kan bekrefte at det har vært mange flere inspeksjoner for at man forsikrer seg om at flyene ikke har sand i seg. Det gjøres selvsagt av sikkerhetsmessige grunner.

Apollo har ingen fly til Bodø fra Kanariøyene, mandag, men har flyginger som har blitt utsatt til Stavanger, Oslo og Tromsø.

Presseansvarlig i selskapet, Beatrice Rivera, sier at de nå står og venter på ny informasjon som de kan gi kundene sine.

– Vi har nettopp hatt et møte, men dessverre vet vi ingenting akkurat nå. Vi venter på informasjon fra flyselskapene og flyplassen, og håper at vi skal få folk hjemover i dag. Men vi vet ingenting med sikkerhet akkurat nå.

– Vi har hørt at flyplassen åpner klokken 13?

– Ja, det stemmer, flyplassen på Gran Canaria kan åpne klokken 13. Vi håper at den holder seg åpen. Det viktigste for oss nå er at gjestene våre er på hotell og at de har det bra.

Rivera sier at de har ingen fly som skal til Kanariøyene nå, men at de venter på avklaring på fire fly som skal til Tenerife og Fuerteventura til helgen som kommer.

– Gjenopptas mandag

Pressesjef i SAS John Eckhoff sier til NRK at flygingene tidligst kan gjenopptas mandag.

– Først må flyene gjennom en teknisk sjekk, sier han, og legger til at flyplassen har vært stengt og blitt åpnet igjen flere ganger det siste døgnet.

Totalt 822 flyginger skal ha blitt påvirket, melder Aena.

Blant de strandede er Therese (25) fra Saltdal.

Hun og 185 andre passasjerer, som opprinnelig skulle lande i Bodø 23.30 lørdag kveld, var fortsatt «sandfaste» på den spanske ferieøya Gran Canaria da AN pratet med henne lørdag.

– Ingen vet noen ting, og vi får minimalt med informasjon. Det vi vet, er hva vi har lest oss fram til gjennom norske medier. Det er egentlig det største problemet. Informasjonsflyten er elendig, understreker hun.