Gå til sidens hovedinnhold

Myndighetene gjorde ikke jobben sin

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Uværet i Tyskland har beklageligvis krevd mange menneskeliv og resultert i store ødeleggelser. Dette på grunn av flommen som fulgte i etterkant av kraftig regn. I følge Aftenposten hadde værmeldingene varslet at det skulle regne. Men verken myndighetene eller innbyggerne i de tyske delstatene Nordrhein-Westfalen og Rheinland-Pfalz så for seg de massive ødeleggelsene forårsaket av styrtregnet.

Altfor ofte i de senere år, når slike værrelaterte ulykker skjer, legger man skylden på klimaendringer. Dette er værhendelser! Å skylde på klimaendringer er ansvarsfraskrivelse.

Mange slike alvorlige hendelser kunne vært forhindret, eller i alle fall gjort mindre alvorlige, om de ansvarlige myndigheter hadde gjort jobben sin. I det aktuelle tilfellet i Tyskland var elva demmet opp over byen som ble rammet. Bassenget bak demninga var imidlertid proppfullt, så da regnet kom, hadde man ikke mulighet til å holde tilbake noe vann. Men meteorologene hadde varslet i god tid, så det hadde vært mulig å tappe ned bassenget i forkant av regnskyllet. Om dette hadde skjedd ville man ha hatt mye større sjanse til å hindre en så stor katastrofe.

Uvær, flom og oversvømmelse har skjedd tidligere i Tyskland (og naboland) – mange ganger med katastrofale følger.

Kommentarer til denne saken