– Det har gått over all forventning. Det var ikke dette vi så for oss da vi startet planleggingen i fjor.

Russepresidentene Marius Mosås og Henrik Varem kan ikke gjøre annet enn å være fornøyd med russetiden. Når Avisa Nordland møter dem i russecampen i Mørkvedbukta er grillen fyrt opp, og foreldrene i gang med å stelle i stand hamburgere til sulten russ.

– Det er viktig å få i seg noe annet enn alkohol om man skal holde ut til borgertoget.

Knuffing

Mens russen har tapetsert nyhetsspaltene i Bodø de siste årene, har det vært utrolig stille rundt russen i år. Noe også politiet bekrefter.

– Fra politiets side har vi fokusert på å være til stede. Det har vært enkelte tilfeller av høy musikk, men ingen ordensmessige utfordringer, sier operasjonsleder Espen Fagervoll til an.no

– Hva er resepten, Marius og Henrik?

– Det at vi har gjerdet inn området, og at foreldrene står vakter. Det har bidratt til at folk som ikke er russ ikke har sluppet inn i leiren, noe som har vært problemer tidligere år. De gangene det har vært trøbbel før, er det nettopp utenforstående som har bidratt til at det blir bråk.

Helt vill

Nå gjenstår det bare timer av russefeiringen for de rundt 750 som er russ i år. Og det kommer ikke til å legge en demper på festen.

– Kvelden skal bli helt vill, sier Varem.

Russen planlegger å holde festen i gang helt til borgertoget er ferdig. Og når man snakker om borgertoget. Presidentene vil ikke avsløre hvilke planer russen har i år, men:

– Det kommer til å bli mer spennende enn vanlig, og vi kommer garanter til å lage liv, sier presidentene.

Takker

De takker foreldrene, og ikke minst Vanja Pettersen.

– Uten dem hadde ikke dette vært mulig, og Vanja har lagt ned en ekstra stor innsats for oss, sier Mosås, og får støtte fra Varem.

– Det er nesten så man får tårer i øynene når man tenker på det hun har gjort for oss. Uten henne hadde vi vært nødt til å bruke mye energi på planlegging, og det at hun og andre foreldre har stilt opp har gjort at vi får være russ.

Og nå når russetiden går mot slutten, kan presidentene se tilbake på en fantastisk feiring.

– Vi blir å savne den, jeg kan ikke snakke for all russen. Men 97-årgangen er en veldig sammensveiset gjeng. Og vi går kjempegodt over ens.