Advarer mot tyveritrend

Stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp) advarer mot en ny trend som herjer Sverige, tyveri av diesel.

Stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp) advarer mot en ny trend som herjer Sverige, tyveri av diesel. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

En fersk undersøkelse viser at det er stjålet 7,1 millioner liter diesel i Sverige. Stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp) frykter for store mørketall her hjemme.

DEL

En ny trend ruller over Sverige. Kriminelle transportbander, de aller fleste fra Øst-Europa, kommer til Sverige med egne tankbiler som sendes ut for å tappe diesel. Deretter brukes drivstoffet til å fylle de andre trekkvognene i følget.

– Studenter ved den svenske handelshøyskolen utførte en kartlegging på vegne av Vestra Jötaland politi i sammenheng med en transportsplan i regi av EU. Kartleggingen viser at det ble stjålet 7,1 millioner liter diesel. Tallet er så stort at jeg måtte dobbelsjekke at det var riktig, sier Hoksrud til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Andre nestleder i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget utfordrer nå den ferske samferdselsministeren til å ta tak i det voksende problemet innen transportbransjen.

– Verdien for dieseltyveriene i Sverige er på 75 millioner kroner, så vi kan bare spekulere hvor høye tallene er i Norge. Vi vet ikke hvor omfattende dette er hos oss. Det eneste vi vet, er at vogntog som blir stoppet i Sverige ofte kommer fra Norge. Så her snakker vi om store mørketall, og vi må ta tak i dette problemet før det eskalerer. Spørsmålet mitt er hvordan samferdselsminister Marit Arnstad kommer til å ta tak i problemet, sier Frp-politikeren.

Hoksrud vil prøve å få til en lignende kartlegging av dieseltyverier som den som nå er gjennomført i Sverige.

– Det er organiserte bander som står bak dette, og kartleggingen i Sverige viste at bare drøyt halvparten av dem som ble utsatt for dieseltyverier, anmeldte dette. Første bud er at alle som opplever slike tyverier anmelder det. Deretter må politiet begynne å prioritere denne type kriminalitet før den får fotfeste, understreker Hoksrud. (ANB)

Artikkeltags