Det er hardt å være TIL-supporter om dagen. Stemningen i og rundt Alfheim er bekmørk. Mange i Tromsø er i ferd med å synke ned i likegyldigheten.

Noen frykter at en toppfotballkultur er i ferd med å gå tapt i Tromsø. Og det er så utrolig vondt å se at ingen gjør noe med det. Det ser ut til at det, av alle ting, dreier seg om et styrt nedrykk. Og på 16.mai venter – skrekk og gru - det som kan bli en fæl ydmykelse mot Bodø/Glimt.

Takk til bodøværingen og Avisa Nordland-redaktør Børre Arntzen som har kommet oss til unnsetning med noen Pauli ord. Det meste Arntzen skriver om TIL i sin avis, er nemlig helt rett. TIL fremstår som dårlig drevet på alle områder, og treneren virker rådvill og uten verktøy. Aldri har Glimt vært større favoritt mot TIL, enn torsdag kveld.

Årets spillerstall er den tynneste TIL har mønstret gjennom snart 35 år i norsk toppfotball. Det eneste håpet er derfor å hente inn kvalitetsspillere som kan forsterke laget fra første dag.

For å lykkes i fotball, også i Norge, handler mye om tilgang på penger. Å tro noe annet, er ren utopi.

Den eneste måten å redde seg på nå, er som TIL-supporter og professor i statsvitenskap Kjell Arne Røvik skriver på en Facebook-tråd søndag kveld, er at TIL «driter i bunnlinja og åpner lommebøkene».

Problemet er bare at når TIL åpner lommeboka, er det tomt der. Så da må man altså ha hjelp utenfra.

Den som ved flere andre anledninger har reddet TIL, heter Trond Mohn. Sammen med sin venn og rådgiver i Tromsø, Kjell Kolbeinsen, har Mohn over mange år gitt mye penger til TIL. Til stadionanlegg og spillerutvikling.

Tilsammen over 100 millioner kroner. Støtte som ikke alltid har blitt like godt forvaltet.

Det er flaut og pinlig å se og lese måten enkelte i Tromsø takker for denne økonomiske støtten på. Blant annet ved å si engasjementet venneparet Mohn og Kolbeinsen har vist, har blitt en sovepute.

Det er direkte respektløst. Hvorfor i alle dager skyter vi på to hedersmenn fra Bergen og Finnsnes, som elsker Tromsø og synes det er viktig at Nord-Norge står på like fot med resten av landet? Også andre klubber har rike onkler, så hvorfor ikke oss i Tromsø?

Eliteseriefotball i Tromsø er i utgangspunktet et marginalt prosjekt. Lang vinter, dårlig med treningsfasiliteter, ingen innendørs hall, og begrenset økonomisk støtte lokalt etter at Sparebanken Nord-Norge fant ut at de også ville løfte andre enn TIL.

At Trond Mohn har støttet TIL, har vært avgjørende viktig for Tromsø og for Nord-Norge. Det har vært et omdømmeprosjekt for byen, og det har sikret toppfotball over hele Norge.

Det beste vi kan håpe på nå, er at Mohn og Kolbeinsen igjen er villige til å redde TIL ut av krisen. De må gjerne knytte noen forutsetninger til en slik nødhjelp. For eksempel en opprydding utenfor banen, der man gradvis bygger kulturen opp igjen med nytt personell.

Det er verdt et forsøk når så mye står på spill. Om TIL rykker ned er det ikke gitt at klubben kommer opp igjen med det første. Vi har nok av eksempler på klubber som tror de skal rett opp, men oppdager at heisen oppover ikke lengre er i bruk.

Fredrikstad er et skrekkeksempel. En stolt klubb, i en by på størrelse med Tromsø. De er nå på nivå tre etter nedrykket fra eliteserien i 2012, og reproduserer sitt eget nivå år etter år.

Der må TIL ikke havne. Og den eneste realistiske måten TIL nå kan komme seg ut av knipa på, er ved hjelp av Trond Mohn og Kjell Kolbeinsen.