Gå til sidens hovedinnhold

Misforstått jubel for Qatar-fly

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg leser i AN fredag 23. april: «Historisk dag på Bodø lufthavn: Her kommer flyet som skal hente laksen» fra Bodø. Så kommer kontrabeskjeden, det er bare en midlertidig ordning.

  • For det første; det er ikke første fly fra Bodø med laks.
  • For det andre; det er bare en midlertidig ordning på grunn av at Evenes er stengt.
  • For det tredje; det at frakten går via Qatar har en negativ innvirkning på fisken.

Vi har hørt tidligere at flere tilfeller at konteinerne med fisken har stått udekket på flyplassen i Doha i solsteken. Det er som kjent ikke noe sjenerende minusgrader der. Tar vel ikke lang tid for isen i kassene smelter? Jubelen er vel misforstått, dette burde ha funnet sted for 50 år siden og ikke via Qatar, men direkte enten til USA eller Asia.

Tar en for seg distansen fra Bodø, via Qatar til New York er det 14734,5 km. Distansen Bodø – New York 5089 km. Det er neste tre ganger så lang transport. Tid/distanse tatt i betraktning: er fisken å betrakte som fersk?

Det jeg lurer på, hvorfor frakter de ikke ferdigvarer av fisk, som for eksempel røkt laks, som har en langt enklere og bedre holdbarhet?En kan vel ikke si at dette er en seriøs måte å frakte fisk på i våre dager. Når kjøperen i for eksempel USA eller ASIA blir klar over dette en lure på hva resultatet blir?

Etter det jeg forstår begynte BRUS å se på flyfrakt av fisk direkte til USA for over fire år siden. Hvorfor går det ikke? Er det Bodø/Saltenværingenes iboende tornerosesøvn?

Kommentarer til denne saken