Gå til sidens hovedinnhold

Mindre mikroplast enn fryktet

Artikkelen er over 2 år gammel

Oppdrettsnæringen slipper ut mindre mikroplasst enn fryktet, viser en beregning fra blant andre Nordlandsforskning.

Fôrslanger i oppdrettsnæringen fører årlig til utslipp av fra 10 til 100 tonn mikroplast i havet. Til sammenligning står klesvasking bak 60 tonn mikroplastutslipp årlig, melder Nordlandsforskning.

Naturvernforbundet anslå i 2017 et mikroplastutslipp på 325 tonn årlig, men både de og næringen mente at beregningen var usikker og ønsket en grundigere kartlegging.

Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering står bak Havplast-prosjektet. Som en del av dette prosjektet har Nordlandsforskning laget en beregningsmodell for mikroplastutslipp fra oppdrettsnæringen.

Modellen simulerer erosjon fra fôrslangene og dermed mengden mikroplast som løsner og havner i havet, ifølge seniorforsker Bjørn Vidar Vangelsten ved Nordlandsforskning. Vangelsten tror ikke nullutslipp er mulig med dagens systemer, men mener at erfaringsutveksling i bransjen og standardisering og opplæring i forbindelse med design, installasjon og drift av fôrsystemene kan gi betydelige utslippsreduksjoner.

Nordlandsforskning skriver at andre tekniske løsninger som vannbåren fôring kan være en mulighet for å få ytterligere reduksjoner.

Havplast-prosjektet (marin plast fra norsk sjømatnæring – kartlegging, kvantifisering og handling – har vært ledet av SALT. Samarbeidspartnere har vært Nordlandsforskning, Marine Institute ved Memorial University of Newfoundland, Sinkaberg Hansen og Salten Aqua.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.