Gå til sidens hovedinnhold

Mindre mikroplast enn fryktet

Artikkelen er over 2 år gammel

Oppdrettsnæringen slipper ut mindre mikroplasst enn fryktet, viser en beregning fra blant andre Nordlandsforskning.

Fôrslanger i oppdrettsnæringen fører årlig til utslipp av fra 10 til 100 tonn mikroplast i havet. Til sammenligning står klesvasking bak 60 tonn mikroplastutslipp årlig, melder Nordlandsforskning.

Naturvernforbundet anslå i 2017 et mikroplastutslipp på 325 tonn årlig, men både de og næringen mente at beregningen var usikker og ønsket en grundigere kartlegging.

Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering står bak Havplast-prosjektet. Som en del av dette prosjektet har Nordlandsforskning laget en beregningsmodell for mikroplastutslipp fra oppdrettsnæringen.

Modellen simulerer erosjon fra fôrslangene og dermed mengden mikroplast som løsner og havner i havet, ifølge seniorforsker Bjørn Vidar Vangelsten ved Nordlandsforskning. Vangelsten tror ikke nullutslipp er mulig med dagens systemer, men mener at erfaringsutveksling i bransjen og standardisering og opplæring i forbindelse med design, installasjon og drift av fôrsystemene kan gi betydelige utslippsreduksjoner.

Nordlandsforskning skriver at andre tekniske løsninger som vannbåren fôring kan være en mulighet for å få ytterligere reduksjoner.

Havplast-prosjektet (marin plast fra norsk sjømatnæring – kartlegging, kvantifisering og handling – har vært ledet av SALT. Samarbeidspartnere har vært Nordlandsforskning, Marine Institute ved Memorial University of Newfoundland, Sinkaberg Hansen og Salten Aqua.

Kommentarer til denne saken