Gå til sidens hovedinnhold

Milliarder til papir eller velferd?

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Avisa Nordland 8.mai angriper Skjalg Fjellheim Høyre og Frps stortingsrepresentanter i Nord-Norge. Vi skal visstnok ha glemt hvor vi kommer fra siden vi ikke støtter å bruke 1 milliard kroner årlig på subsidiering av daglig postombæring i hele landet. Da må vi spørre om Fjellheim har fått med seg hva saken dreier seg om eller hva regjeringen faktisk foreslår. Det kan også være fristende å spørre om han har glemt hvor han selv kommer fra.

A-pressen har nemlig bare de siste par årene nærmet seg et milliardoverskudd som kunne finansiert mange postombæringer. Dette i en avisbransje som allerede mottar over 2 milliarder i årlig støtte, hvorav pressestøtten utgjør over 300 millioner – en støtte som befinner seg i verdenstoppen. Vi kan ikke se at Skjalg Fjellheim kritiserer egne eiere og sjefer, eller tar til ordet for å kutte i pressestøtten til Dagsavisen eller andre A-presseaviser. Hva med å rose regjeringens forslag om å dreie denne støtten til litt mindre og regionale aviser for å styrke distriktenes stemmer i mediedebatten? I dag mottar de 10 største avisene 208 millioner av denne støtten.

Fjellheim og Avisa Nordland bommer når det hevdes at vi som nordnorske representanter ikke har fulgt opp saken for å sikre avisdistribusjon i distriktene. Tvert om har regjeringen lagt inn kjøp av avisdistribusjon i tre faste dager i uken de neste tre årene i områder som ikke har grunnlag for daglig distribusjon. I tillegg legges det inn 10 millioner årlig i overgangsperioden til støtte for digitalisering av små aviser slik at også disse har ressurser til å møte leserne på nye måter. For å ikke glemme at post og aviser vil distribueres til postkontor og post-i-butikk fem dager i uken som før.

Vi vil minne Skjalg Fjellheim på at vi sender stadig færre brev i vår nordlige landsdel og i hele landet. Kun 15% av avisenes distribusjon kjøpes av posten og 85% foretas av avisenes egne bud. Avisa Nordland driver selv en utstrakt digitalisering og hvert eneste år øker antallet med digitale abonnementer. Våre medievaner endres altså betydelig og kaffepausen blir stadig oftere med den digitale avisen. Sammen med endrede medievaner har brevmengden faktisk blitt redusert med 65 prosent fra 1999 og frem til i dag. Den er i tillegg ventet å falle med ytterligere 60 prosent frem mot 2025.

Det er ikke lenge til. Det vil derfor ikke være grunnlag for å gå daglig med postombæring, noe Posten selv tar til ordet for. Allerede bruker vi 500 millioner på distribusjon fem dager i uken, noe som vil øke til 1 milliard om få år om vi ikke tar grep. Gjør vi ikke det som kreves nå, vil vi drive med unødvendig sløsing av fellesskapets midler som kunne gått til styrking av andre viktige velferdsområder. For Høyre og Frp vil vi heller bygge veier i distriktene, styrke sykehusene og satse på kvalitetstiltak i skolen slik at barna våre får de beste fremtidsmuligheter. I tillegg støtter vi over statsbudsjettet bredbåndsutbygging i de deler av landet hvor markedet svikter. Slik bidrar fellesskapet til at alle skal få god tilgang til digitale tjenester som forenkler hverdagen og hvor vi kan laste ned Avisa Nordland og andre aviser - digitalt.

Avisa Nordland har selv over lang tid vært pådriver og i front i denne utviklingen. Fjellheims egen redaktør i Nordlys er sitert på at papiravisen vil forsvinne raskt når utviklingen først har skutt fart – en utvikling som allerede er godt i gang. Bare de siste tre årene har Avisa Nordland sin papirutgave falt fra 15500 til 12500 abonnenter og svært mange av abonnentene er nå heldigitale.

Når Fjellheim og Avisa Nordland likevel vil prioritere innbyggernes skattepenger til ytterligere subsidiering av distribusjonen for deres stadig færre antall papiraviser, mens eierne deres i A-pressen fortsetter å gå med hundrevis av millioner i overskudd hvert år – så kan vi enkelt slå fast at Fjellheim husker hvor han kommer fra og skriver deretter.

Kommentarer til denne saken