Bodøklubb fikk Gullklypa-prisen

Bodø Sportsdykkerklubb har vunnet pris for arbeidet med opprydningen av Saltstraumen.

Bodø Sportsdykkerklubb har vunnet pris for arbeidet med opprydningen av Saltstraumen. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Hold Norge Rent deler ut Gullklypa-prisen til personer eller organisasjoner som gjør en ekstra innsats mot forsøpling.

I år ble prisen delt ut for 13. gang, og blant de 17 nominerte var det Norges Dykkerforbund, Kystlotteriet i Østfold og Bodø Sportsdykkerklubb som sto igjen som finalister.

– Vi mottok mange nominasjoner til årets pris, og konkurransen var tøff, men våre tre finalister skilte seg ut og har alle imponert oss med sin innsats mot marin forsøpling, sier juryleder Nancy Strand til Hold Norge Rent.

– En god anerkjennelse

Det var Bodø Sportsdykkerklubb som stakk av med seieren i år, grunnet omfattende og verdifull innsats mot marin forsøpling.

– Jeg er veldig takknemlig, prisen er en god anerkjennelse for det arbeidet vi har gjort med å rydde opp i Saltstraumen, sier Jan-Gunnar Berg, leder i Bodø Sportsdykkerklubb, til Avisa Nordland.

Klubben har jobbet i mer enn ti år med å rydde marint avfall, og det som er blitt ryddet, har i stor grad blitt gjenbrukt eller gjenvunnet.

– Denne gjengen representerer en viktig gruppe som gjør en stor dugnadsinnsats mot marin forsøpling som vi andre ikke ser – nemlig dykkerne. Juryen ønsker derfor å gi en ekstra honnør til alle dykkere over hele landet, sier Strand til Hold Norge Rent.

Har fjernet 7000 kilo fiskesluker

Siden 2005 har Bodø Sportsdykkerklubb, med Jan-Gunnar Berg som primus motor, fjernet 7000 kilo fiskesluker, tusenvis av meter med fiskeline og mye annen søppel fra havbunnen i Saltstraumen.

– Da jeg begynte å dykke i Saltstraumen i 2002, så jeg hvor mye fiskesluker og annen søppel som lå i vannet. Vi etablerte en avtale med kommunen, som gikk ut på å rydde i Saltstraumen, og på første dykkedugnad plukket vi opp hele 378 kilo fiskesluker.

Berg har alene plukket opp blysluker som tilsvarer et par personbiler. Han har også vist en egen evne til å engasjere andre dykkere i lokalmiljøet, og dykkerklubben har drevet et langvarig og systematisk arbeid med opprydding av Saltstraumen.

– Vi plukker rundt 50 kilo fiskesluker hver gang vi har dugnadsdykk. Det viser hvor enormt mye søppel som havner i Saltstraumen, så vi blir nok ikke arbeidsløse med det første, sier Berg og forteller at de skal fortsette å rydde Saltstraumen så lenge de har dykkeaktiviteter der.

Artikkeltags