Gå til sidens hovedinnhold

Milepæler for jagerfly, kystvaktskip og overvåkingsfly

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På en og samme uke har Forsvarets nye maritime overvåkingsfly hatt sin jomfrutur, et nybygget kystvaktskip satt kursen mot Norge, og tre splitter nye F-35 kampfly landet på Ørlandet. Regjeringens systematiske prioritering av Forsvaret viser nå synlige resultater.

I disse dager blir viktige milepæler nådd for tre av de største og viktigste anskaffelsene i forsvarssektoren, nye maritime overvåkingsfly, kystvaktskip og kampfly.

Fem av verdens mest moderne maritime overvåkingsfly, P-8 Poseidon, er under bygging og skal fra 2022 settes i tjeneste i Luftforsvaret. I 2017-valgkampen uttalte Senterpartiet at det ikke var nødvendig å anskaffe nye maritime overvåkingsfly. Dem om det. Sist uke var det første av flyene på vingene.

I 2016 fremskyndet regjeringen byggingen av tre nye kystvaktskip med flere år. Anskaffelsen vil koste omtrent syv milliarder kroner. Det første skipet taues nå til kai hos VARD Langsten i Møre og Romsdal, for å utrustes og ferdigstilles.

Onsdag kveld landet tre nye F-35 kampfly på Ørland flystasjon. Luftforsvaret har dermed mottatt 31 av totalt 52 nye kampfly. Kampflyanskaffelsen er fastlands-Norges største investering noen gang. Allerede neste år skal noen av de nye kampflyene være stasjonert på Evenes.

Samlet og hver for seg kan overvåkingsfly, kystvaktskip og kampfly løse en rekke ulike oppdrag, fra søk og redning til suverenitetshevdelse og overvåking, til høyintensiv krigføring. Dette er Forsvarets spydspiss for kontroll og overvåking av norske havområder, en oppgave som stadig blir viktigere. 70 prosent av Norges eksport kommer fra ressurser i havet. Med issmeltingen i nord, rettes stadig flere øyne mot ressursene i Arktis. Det er avgjørende at Norge nøye følger utviklingen.

Siden 2013 har regjeringen økt forsvarsbudsjettet fra 43 milliarder til 65 milliarder kroner. Om lag 30 prosent av forsvarsbudsjettet brukes på materiellinvesteringer, mot NATO-kravet på 20 prosent. Høyre i regjering er garantist for å fortsatt prioritere Forsvaret, og vil øke forsvarsbudsjettet med over 17 milliarder innen 2028. Forsvaret skal vokse med over fem tusen soldater og befal. Et rødgrønt alternativ med Rødt eller MDG på vippen vil etter alle solemerker prioritere alt annet enn Forsvaret i sine budsjetter.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.