Inngangen på 2021 ble ikke helt slik tromsøkvinnen og juniorlandslagsutøver i styrkeløft, Mia Margrethe Ramberg Storstad, så for seg.

I fjor sommer flyttet 22-åringen til Oslo for å studere geofysikk og klima, og i januar dro hun og kjæresten Erling Nupen til Ålesund, for å besøke hennes nye svigerforeldre for første gang.

Kjæresten dro innom et treningssenter, og det ble skjebnesvangert. Han ble koronasmittet. Deretter smittet han Mia.

Det skulle være et besøk i tre-fire dager. Vi ble der i 21 dager, sier Mia Storstad.

Lite symptomer

Hun er vant til å bryte opp tunge vekter og har tidligere satt norgesrekorder i sin klasse i styrkeløft. 22-åringen, som konkurrerer i minus 57 kilo, har 125 kilo i personlig rekord i knebøy, 87,5 kilo i benkpress og 132,5 kilo i markløft, fikk helt andre prøvelser i januar.

Koronasmitten gjorde at paret ble isolert på et lite rom oppe på loftet hos svigerforeldrene.

Først testet kjæresten positivt, mens Mias første test var negativ, men de måtte likevel isoleres. Etter hvert testet også Mia positivt.

Hun er bare glad de ikke smittet andre.

– Svigerforeldrene mine ble heldigvis ikke smittet. De oppholdt seg nede i huset, mens vi var oppe, og hadde ikke fysisk kontakt. De få gangene vi måtte ut for å teste oss, så hadde vi ansiktsmasker og hansker på oss, sier Storstad.

Hun mener det bare er tilfeldig at de ikke smittet flere.

– Jeg ble ikke særlig syk, egentlig. En uke etter at jeg testet positivt mistet jeg smaks- og luktesans i et par dager. Jeg hadde ikke så mye symptomer ellers. Litt vondt i hodet, av og til, men hadde jeg ikke visst at jeg hadde koronavirus, så hadde jeg ikke tenkt noe mer over det i det hele tatt, og vært ute blant folk, sier Storstad.

– Det er veldig skummelt å tenke på. Frem til jeg mistet smaks- og luktesansen, så hadde jeg ikke følt noen symptomer.

Tre uker isolert på et lite rom var en tålmodighetsprøve.

– Dagene gikk i ett. I tillegg begynte studiene igjen, og jeg ble hengende etter. Jeg hadde jo ikke tatt med meg skolebøker, siden planen bare var et kort besøk. Det ble kjedelig, men du må bare gjøre det beste ut av det.

Fikk blodpropp

Problemene var ikke over heller.

To dager før Mia var ferdig med karantenetiden begynte hun å få smerter i leggen.

– Jeg tenkte jeg var støl siden jeg ikke hadde gjort noe særlig fysisk. Jeg trener jo vanligvis fire-fem lange økter i uka, og nå hadde jeg vært helt i ro i tre uker.

Det ble bare verre da hun reiste tilbake til Oslo.

– Dagen jeg dro hjem hadde jeg så vondt at jeg ikke visste hvor jeg skulle gjøre av meg. Jeg klarte ikke å gå, og tok kontakt med legevakta. Siden jeg ikke var hoven eller rød, mente de at det ville gå over.

Dagen etter var det ingen tegn til bedring.

– Jeg tok kontakt med legekontoret for å få sykemelding, jeg hadde ikke mulighet å dra på jobb i den tilstanden. Da jeg snakket med legekontoret, mente de at dette ikke hørtes bra ut og at jeg måtte bli undersøkt.

Hun dro inn og tok blodprøver. Samme kveld tok legekontoret kontakt.

– Prøvene var ikke bra, og jeg dro på akuttmottaket på Ullevål sykehus for ultralyd og flere prøver.

Der fant de årsaken til smertene. Blodpropp.

– Det kunne blitt farlig om den hadde løsnet og gått opp mot lungene eller hjernen. Den satt i legges, og der og da var det ikke farlig, men jeg er bare glad at de fant ut av det. Jeg fikk blodtynnende sprøyter, og etter tre-fire dager var jeg bra igjen.

Hun er ikke alene av koronasmittede om å få blodpropp.

– Det er ingen i familien som har hatt det, og jeg er ung, så det var usannsynlig at det skulle skje, men legene sa det var relativt vanlig å få blodpropp etter koronasmitte, sier 22-åringen.

Blodpropp og covid-19

  • Venøs blodpropp er en samlebetegnelse for blodpropp i de dype venene i kroppen.
  • Oppstår i kroppens dype samleårer, vener, og som oftest i beina.
  • Dersom blodproppen løsner, kan den fraktes med blodet til lungene (lungeemboli), blokkere blodomløpet og være dødelig.
  • Rammer årlig 8000-10 000 nordmenn, og har hatt en økning på 27 prosent de siste 20 årene.
  • Stadig mer tyder på at det er en sammenheng mellom covid-19 og potensielt dødelige blodpropper, mener forskere. Såkalte trombosehendelser, eller blodpropper, kan oppstå av mange grunner hos pasienter som får intensivbehandling på sykehus. Men forekomsten hos covid-19-pasienter er langt høyere enn det man kunne forvente, ifølge ekspertene.

  • I en studie i magasinet Thrombosis Research skriver nederlandske forskere at komplikasjoner forårsaket av blodpropp oppsto hos 31 prosent av 184 koronapasienter. Det er et «bemerkelsesverdig høyt» tall, uttalte forskerne, i følge NTB.

Kilde: Hematologisk forskningsgruppe, Universitetet i Tromsø og NTB

Savner miljøet i Tromsø

I dag er Mia i full aktivitet igjen, men hun kjenner at koronaviruset og blodproppen har satt henne tilbake.

– Jeg kjente at jeg var sliten i starten. Det var som om musklene sluttet å huske hvordan de fungerer, men når kroppen har vært syk må man bare la det gå tid og la den komme seg. Nå er det bedring. Det kommer seg gradvis.

Hun er en av fire tromsøjenter som er på juniorlandslaget i styrkeløft. Dina Lorentzen, Sofie Horne og lillesøster Selma Ramberg Storstad deltar alle for Norge.

– Jeg kjenner jo at jeg savner miljøet i Tromsø.

Mia trener på Olympiatoppen. Det er hun glad for, med stengte treningssentre i Oslo.

– Jeg er heldig der. Vanligvis trener jeg på Sats, men fikk tilbud om treningskort på Olympiatoppen i starten av året, og jeg er glad jeg slo til på det. Det gjør at jeg kan få holde treningen i gang. Jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke er så glad i å trene hjemme, og på en liten studenthybel begrenser det seg litt hva man kan gjøre, sier hun.

Første møtet med nye svigerforeldre gikk i alle fall bra, tross mye lengre tid enn i utgangspunktet planlagt.

– De måtte jo komme opp med mat, og vi kunne bare snakke gjennom døra, men de er veldig hyggelig og snille, selv om det ble litt lengre besøk enn planlagt, humrer Mia Storstad.