Gå til sidens hovedinnhold

Meteorologen har en klar oppfordring før han kommer med en dyster melding: – Blir et radikalt væromslag

Finværsdagene bør nytes til det fulle. Det er den klare meldingen fra meteorologisk institutt.

For abonnenter

Et høytrykk preger store deler av landet lørdag 17. april, og det gjelder i høyeste grad også Nordland og Salten.

For denne helgen så viser Salten seg fra sin beste side med fine temperaturer og lite vind.

Finværsdager

Per Egil Haga vakthavende meteorolog hos Meteorologisk institutt melder om en av de varmeste dagene i Salten til nå i år, og søndag ser ut til å bli enda litt varmere.

– Det er et høytrykk som dominerer nå, og det gir rolige vindforhold og lettskyet vær både i sør og nord i Nordland, også i Salten, sier Haga.

– I ettermiddag ligger temperaturen enkelte steder på over ti grader, men det er bitte litt kjøligere i Bodø riktignok, legger han til.

Vakthavende meteorolog håper at mange har dratt nytte av finværet i starten av helga, men det er ikke for sent om man ikke har hatt mulighet til å være ute til nå.

– På søndag blir det enda litt varmere, og det blir godt over tosifret varmegrader flere steder. På mandag blir det også pent vær uten nedbør, men man må nyte denne varmen i fulle drag nå, sier Per Egil Haga.

Bildeserie

Se hvordan leserne nyter finværet

Kraftig værskifte

Meteorologen har ingen gode nyheter for dem som trodde at våren og varmen var kommet for å bli.

– Høytrykket begynner å falle utover mandagen, og det er lavtrykksaktivitet lenger vest i havet, og den er på vei innover mot fastlandet i starten av neste uke, sier Per Egil Haga.

– På tirsdag kommer lavtrykket faretruende nært fastlandet, og fra onsdag vil det bli gråvær og betydelig kjøligere luftmasser. Det blir et radikalt væromslag fra onsdag med stor fare for sludd og regn, det kan også bli snøbyger helt nede på havnivå, legger han til.

Varmen forlater

Det kjøligere været som kommer inn fra onsdag vil prege resten av uka, og en god tid framover om værprognosene stemmer.

– Det er Ikke uvanlig at været varier fra kaldt til varmt og motsatt på denne tiden, men det er kanskje ikke så hyggelig, sier Per Egil Haga.

Vakthavende meteorolog hos Meteorologisk institutt forklarer at det kan bli lenge til neste høytrykksperiode.

– Ser vi på tiden som kommer, så ser det ut til at det vil bli en kjølig slutt på april og en kjølig start på mai. Det ser ikke ut til at det blir noen finværsdager som denne helgen på en god stund, det er ikke noe særlig varme å spore framover, sier Per Egil Haga.

– Vinteren kommer altså litt tilbake, men om det er en trøst så gjelder det kjøligere været som er i vente også sør i landet, sier Haga,

Kommentarer til denne saken