Merkelige, herlige, deilige, fantastiske Erik Botheim. Spissen som kom gratis fra Rosenborg er for øyeblikket det som skiller Bodø/Glimt fra fiasko og suksess i Europa. I nok en slitekamp ble hans to mål helt avgjørende mot Prishtina.

Og hvilke mål det var. På det første løp han seg nydelig fri og kunne nikke inn Hugo Vetlesens overlegg. På det andre løftet han Ulrik Saltnes´ tilbakelegg rett i vinkelen, et av årets vakreste mål på Aspmyra.

De to målene var akkurat hva Glimt trengte etter å ha rotet bort seieren i Kosovo for en uke siden. Den gang ble de felt av to "selvmål", og heller ikke denne gang gjorde Glimt det lett for seg selv.

Et brent straffe og to stolpeskudd gjorde igjen kampen mye jevnere enn den burde vært. For Bodø/Glimt er et klart bedre lag enn Prishtina og burde gått lett videre. Nå gjorde de det til slutt likevel, takket være Erik Botheim.

Historien om Erik Botheim er på mange måter et eventyr. 11 år gammel trente han med Barcelona, som vurderte ham for sitt fotballakademi. Det samme akademiet som har skapt spillere som Messi, Xavi og Iniesta.

Han havnet aldri der, men ble fortsatt regnet som et av Norges aller største fotballtalenter. Han debuterte for Lyns A-lag som 15-åring og scoret raskt sitt første mål for dem.

Som mange andre talenter på den tiden havnet han i Rosenborg, og debuterte for dem 17 år gammel. Samme år fikk han sin debut på G17-landslaget. Der spilte han sammen med et annet stortalent, Brynes Erling Braut Haaland og de to har gjennom en rekke landslagssamlinger for ungdomslag utviklet et tett og nært vennskap.

Men fotballmessig gikk de hver sin vei. Mens Haaland ble verden beste spiller under 20, verdt milliarder av kroner, var Botheims karriere i ferd med å bråstoppe.

Han slet stadig mer med å etablere seg i Rosenborg, det ble kun fire mål på tre sesonger. Heldigvis kom alle mot Tromsø. Under tvil forlenget likevel Rosenborg Botheims kontrakt fram til 2022, men lånte ham siste sesong ut til Stabæk.

Heller ikke det ble noen suksess, med 0 mål på 15 kamper. Bare 20 år gammel var Erik Botheim i ferd med å bli nok et stortalent som gikk i dass, og i februar løste Rosenborg ham fra kontrakten.

Der kunne historien om Erik Botheim ha sluttet. Men i Bodø var det spisskrise etter at Kasper Junker hadde forsvunnet ut av døra, og alle Glimts førstevalg som erstatter syntes å bli for dyre. Så hvorfor ikke gi Botheim en sjanse? Han ville tross alt ikke koste Glimt en krone.

Sagt som gjort, Glimt hentet Erik Botheim og derfra har han ikke sett seg tilbake: Scoring i debutkampen, igjen mot Tromsø (heldigvis), scoring mot klubben som lot ham gå gratis, scoring i sesongens fem første kamper, som første spiller på øverste nivå siden Morten Berre for Vålerenga i 2005.

Pr. nå står Erik Botheim med 8 mål på 14 seriekamper, pluss fire i Europa. Tre av dem sikret altså sammenlagtseier over Pristhina og plass i playoff for Conference League.

Den går mot Zalgiris fra Litauen, et lag Bodø/Glimt definitiv bør kunne slå. De gjorde det i fjor, og skal klare det igjen. Det betyr plass i gruppespillet, og inntekter på mellom 30-50 millioner kroner. Pluss sjansen til å møte lag som Tottenham og Roma på på Aspmyra.

Det er lett å bli historieløs når det gjelder fotball, men den kampen Bodø/Glimt spilte torsdag var utvilsomt den viktigste på mange tiår.

Plass i sluttspillet sikrer ikke bare store inntekter, det gjør det også mulig å holde på de beste spillerne ut sesongen. Og hente nye fra en mye høyere hylle enn de har kunnet til nå. Noe som igjen kan bidra til å sikre spill i Europa neste år også, og etablerer Bodø/Glimt som norsk toppklubb.

Alt det ville fremdeles vært en drøm, hadde det ikke vært for Erik Botheim. Mannen som kaller seg selv helt løk i hodet, og har en hel manual av ritualer han må gjennom foran hver kamp.

Akkurat det betyr ingenting, Erik, bare du fortsetter med å score mål. Og siden du bare er 21 år kan du fortsette med det i mange år ennå. Herlige, deilige, fantastiske Erik Botheim!