Morten Jakhelln har vært på reise, til festspillbyen Bregenz, en liten by i Østerrike, med 27 000 innbyggere, på grensa mot Tyskland, like sørvest for München.

Det spesielle med denne lille byen er at den har bygd en utendørs opera, der scenen er bygd i en innsjø, Bodensjøen (nesten Bodøsjøen), og publikumsplassene, hele 7 000 (!) sitteplasser, ligger i et halvamfi på land. Og forestillingene er utsolgt en hel måned.

Kunne lille Bodø være like gal som Bregenz og bygge en utendørs opera, er vel Jakhellns underforståtte budskap. Ja, hvorfor ikke?

Men 7000 billetter på 30 forestillinger? Til sammen 210 000 tilskuere? Bregenz har et omland med langt flere innbyggere enn tynt bosatte Nordland. En radius på 5 timers kjøretid rundt Bregenz gir vel 40 mill. personer, mot 0,2 mill. for Bodø.

Om vi etablerer et slikt tilbud og klarer å selge det som sommerens operahappening i nord, nord for Polarsirkelen, med midnattsolen hengende i bakgrunnen, er det kanskje ikke umulig, men med 1 000 tilskuerplasser. En operahype i nord, et must for den operainteresserte fra hele Europa, slik som f eks operaen i Verona, i festspillbyen Bodø. Klart det blir værmessige utfordringer, men de må kunne løses med tilgjengelig byggeteknikk.

Jeg tenker meg at den nederste delen av Bratten, den tidligere søppelfyllingen i Bodø, nedenfor aktivitetsparken, kan være plassen å benytte. Nyholmen blir for lite og trangt i havnen. Bodøsjøen egner seg ikke. Nederst i Bratten kan det bygges et halvamfi med 1 000 sitteplasser på land, sprenge den lille knausen som går ut i vannet og bygge scenen på fyllingen, med vann mellom fylling og land, for speilingseffekten. Og i bakgrunnen flyter Landegode på fjorden og kveldssolen henger rødmende like over Lofoten. Et fantastisk sceneri. Metangassen i grunnen kan utnyttes til lys og varme ved å bygge et lite gassanlegg.

Jeg regner med at NMFU tar ansvaret for driften av operascenen, med betydelig tilskudd av midler fra Kulturrådet.

Og mer galskap: Da Arctic Race of Norway (ARN) kom til Melbu for å sykle opp på Storheia, hadde Hadsel kommune funnet midler til å asfaltere veien opp til linken. Hva om Bodø kommune finner midler til å asfaltere Nato-veien fra Maskinisten opp til Keiservarden, så kan dette være avslutningen neste gang ARN kommer med en etappe i Bodø. Om vinteren kan veien brøytes, med solid is- og snesåle, og benyttes som akebakke for byens befolkning og for vinterturister, f eks de fra Hurtigruta.

Litt mer: Idéen har vært luftet tidligere av flere personer. Bregenz har ikke bare stor utendørs opera. De har også en gondolbane fra sentrum opp på en fjelltopp, 1 064 meter. Bodø kunne også søke å lansere et slikt tilbud, med helårsdrift, for utsiktsformål, med tilrettelagte helårs fasiliteter, som Fløya i Tromsø, men også for transport til det planlagte hotellet.

Galskap ja, men det må være utredet, planlagt og bærekraftig galskap.