Klimaforkjemperne som dro ned til Glasgow for å framheve de påståtte fordelene med vindkraft ble latterliggjort av været, ettersom vindkraftproduksjonen kollapset i flere uker over hele Europa i forkant av COP26.

I løpet av det meste av september og inn i oktober var Europas vindparker ofre for den store roen, da vindgudene konspirerte for å redusere vindkraftproduksjonen til en pistrete liten parodi på strømforsyning. Storbritannia ble tvunget til å fyre opp kullkraftverkene sine igjen. Neppe god reklame for vårt ‘uunngåelige’ grønne skifte.

Forlegenheten fortsatte da privatflyene som fraktet tusenvis av subsidie-søkere for fornybar energi og vennskapskapitalister landa utenfor Glasgow og foredragene med innholdsløse forhandlinger startet.

Den 2. og 3. november falt vindkraftproduksjonen i Storbritannia til rundt 5 % av kapasiteten som er stemplet på turbinene. Engroskraftprisene gikk gjennom taket, og nådde 4000 pund/MWh – det var prisen som Storbritannias to gjenværende kullkraftverk måtte ha for bokstavelig talt å redde dagen.

I et forsøk på å bevise 'verdien' av vindkraft i Skottland, hadde arrangørene bestilt Griffin vindpark i Perthshire som den påstått eksklusive kraftkilde under hele konferansens varighet. Så, mens COP26 skred fram – som for å sementere poenget om hvor meningsløs vindkraft er – ble britiske skattebetalere tvunget til å punge ut 519 778 pund for å slå av Griffin vindpark, fordi det nå blåste for mye. Det ble overproduksjon og man hadde ikke noe sted å sende overskuddet.

Ettersom vindkraft generert når ingen ønsker det er helt totalt verdiløst, har vind-industrien vært i stand til å presse ut det som kalles «constraint pasients». Ved å forlange slike begrensnings-betalinger, krever vindkraftoperatører bokstavelig talt løsepenger av skattebetalerne ved å tvinge dem til å betale vindfarmene til å slutte å generere kraft som ellers ville forstyrre frekvensen og spenningen til kraften som leveres i nettet. Slikt ville destabilisere nettet og forårsake strømbrudd, strømstøt og det som er verre (elektrisk maskineri og kontrollelektronikk kan ødelegges, tungindustri kan gå i stå, branner kan oppstå ….). Det er et eksempel på «host opp pengene ellers får strømnettet lide».

Vil vi ha det slik her i Norge?