Stig-Otto må ingenting, spesielt ikke i Fauske

Christian A. Unosen

Christian A. Unosen Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

KommentarDet hører sjeldenhetene til at folk med millionkapital ønsker å klatre dem bort på sentrumsutvikling i Fauske. Toget kjører nå, og mest sannsynlig må byen i indre Salten vente lenge til det neste ankommer perrongen.

Marmorbyen Fauske, som jeg har blitt så glad i, er i uforlignelig utvikling. Det satses på bolig- og leilighetsbygging, nyetableringer og utvikling av næringsaktivitet. I tillegg står Stig-Otto Nilsen og Stadssalg med pengepungen på vidt gap, klar til å drysse flerfoldige millioner over sentrum. En uvirkelig bløff, har nok mange tenkt. Kanskje til og med har noen dratt det så langt som å si at det er på grensen til håning av en befolkning som trenger all mulig hjelp til å ta byen inn i en ny framtid. Nei, Stig-Otto mener alvor.

LES MER: Forkastet anbefalingen – bygger nytt kulturhus for 150 millioner kroner i egen regi

En så offensiv satsing kan umåtelig kun ha vært ønsketenking for innbyggerne i lille Fauske. Slike framstøt hører man om i Bodø, og i andre større byer. Satsingen til Stig-Otto og Stadssalg vil sørge for en ny æra for byen, som av mange fortsatt omtales som et veikryss med tomme butikklokaler i sentrum. I månedsskiftet kom derimot nyheten som mange fryktet. Oksygenet i luftslottet hadde begynt å sige ut. Stig-Otto skrinlegger hotell- og kulturhusplanene, dersom kommunen ikke bistår finansieringen av kulturhuset, på en eller annen måte.

LES MER: Stig Otto har brukt nærmere ti millioner på Fauske-prosjektet: – Ballen ligger hos politikerne

Et eneste stort sukk for over Fauske. Det var som forespeilet og hvem i Guds navn og rike ser for seg at kommunen, som er én overbestilling av dopapir unna Robek, klarer å skrape sammen grunkene som trengs. Jeg har forståelse for at det nøles fra politisk hold, sett i lys av kommunens økonomiske ståsted. Belastningen må kunne sammenlignes med en vond rygg, som aldri blir bedre til tross for utallige timer hos kiropraktoren.

LES MER: Vågan-ordføreren om Fauske Tower: – Vår modell fungerer

Samtidig er nok dette en sjanse som flesteparten i dagens kommunestyre neppe vil få igjen. I det store bildet vil en realisering mest sannsynlig kunne gi valuta for pengene – i alle fall om vi skal tro ordføreren i Vågan og Svolvær-modellen. For det må være klinkende klart: Stig-Otto og Stadssalg må ingenting, spesielt ikke i Fauske. De har ingenting å tape på å trekke seg ut. At selskapet velger å satse så frekt på «veikrysset langs E6», viser at han har trua på potensialet Marmorbyen har. Imidlertid er det ikke enestående – og det finnes uhyre mange andre prosjekter og byer der Stig-Otto trolig vil kunne få mer igjen for pengene ved å satse.

LES MER: Stig-Otto etter vedtaket: – Naturlig at Snøhetta fortsetter jobben med kulturhuset

Hotellet skal ruve 76 meter over bakken og bestå av 24 etasjer og opp mot 250 rom. Det loves restaurant og bar med badestamp i toppetasjen og egen fiskerestaurant og utfart for rib-båter ytterst på piren. Kulturhuset, som blant annet skal inneholde ny kino, vil kunne ta imot godt over 1.000 gjester til ulike tilstelninger. De som kommer til å sitte igjen med en følelse av å ha vunnet i lotto, når åpningsdagen forhåpentligvis kommer, er innbyggerne i Fauske og i indre Salten. Ikke Stig-Otto.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags