Vi har ingen ungdommer å miste, og derfor må vi bevare og videreutvikle et skikkelig lavterskeltilbud

Klara klok, p-pille

Klara klok, p-pille Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Leserbrev«Hva skjer hvis jeg glemmer å ta p-pillen?» «Hvordan vet jeg om jeg er deprimert?» «Kjæresten min er 14 og jeg er 15, er det ulovlig at vi har sex?»

Unge over hele landet benytter seg av Klara Klok, en nettbasert tjeneste hvor man anonymt kan stille spørsmål som angår kropp, helse, følelser og rus. Klara Klok er svært populært, noe nettstedets høye besøkstall viser. I 2015 hadde Klara Klok hele 2,4 millioner besøk. Nå risikerer unge å miste et av sine viktigste helsetilbud.

Klara Klok drives av Nordland fylkeskommune. Finansieringen har vært usikker i alle år, og nå har fylkestinget vedtatt at Klara Klok må legges ned dersom de ikke får de driftsmidlene de trenger fra Helsedirektoratet. Venstre mener en nedleggelse ville være uhyre synd.

Vi har ikke råd til å miste kompetansen de ansatte i Klara Klok sitter på, ei heller at ungdom mister et sted å henvende seg når de trenger hjelp.

For unge i dag er det mer naturlig å google et helsespørsmål enn å ringe til fastlegen. Men å bruke generelle søketjenester garanterer ikke gode, faglige råd. Klara Klok består av fagpersoner, og sikrer derfor at unge får godt funderte svar på det unge måtte lure på.

Helsestasjonen for ungdom i Bodø er åpen tre timer i uka. Tilbudet er allerede begrenset. Da er det fint å kunne søke hjelp på en døgnåpen nettjeneste som Klara Klok.

Venstre på Stortinget har bedt helseminister Bent Høie om å sikre driftsmidler til Klara Klok. Det bør også vurderes om staten bør kjøpe opp Klara Klok og implementere tjenesten i ung.no, statens ungdomsportal. I dag inneholder ung.no begrenset med informasjon om helse og psykisk helse. Å samle tjenestene på et sted vil gjøre det lettere for å unge å finne god informasjon om det de lurer på.

For Venstre er det viktig å prioritere ungdomshelse. Vi vet at det er mange som sliter, og stadig flere blir dessverre psykisk syke. Klarer vi ikke å følge opp psykisk syk ungdom, vet vi at det kan medføre alvorlige konsekvenser: frafall, psykisk sykdom senere i livet, og i verste fall rusmisbruk.

Vi har ingen ungdommer å miste, og derfor må vi bevare og videreutvikle et skikkelig lavterskeltilbud.

I Regjeringens ungdomshelsestrategi framheves viktigheten av digitale, interaktive helsetjenester – nå må Regjeringen følge opp sine egne målsettinger, og bevare Klara Klok. 

Ketil Kjenseth,

Stortingsrepresentant for Venstre

Vilde Sofie Nohr,

leder av Bodø Unge Venstre

Artikkeltags