Når ordfører Hjartøy tar imot statsminister Solberg lørdag 1. august, vil han invitere henne med på en flytur over byen. Ordføreren skal selv sitte bak spakene på småflyet. Mens statsministeren fjetres av byen, og enda mer av dens storslagne omgivelser, vil kanskje ordføreren bringe Cessna’en inn i en kontrollert spinn, mens han ber statsministeren om 2,5 milliarder kroner. 

Pengene skal brukes til å flytte flyplassen et par hundre meter østover. Slik kan arealet av Bodø sentrum fordobles. Det kan i så fall bli det største byutviklingsprosjektet i sitt slag i norgeshistorien. 

Gjennom hele livet har jeg fulgt Bodøs utvikling, eller mangel på utvikling. I løpet av flere tiår skjedde det forbløffende lite. Jo, den viktigste delen av Storgata ble bygget inn i et glasshus, og omgjort til et kjøpesenter. Byen fikk også universitet, men lokaliserte det én mil utenfor sentrum. Slik fikk man i sentrum bevart et digert jorde omkranset av bilforretninger, lagerbygninger og nitriste næringseiendommer tegnet av lokale arkitekter.

Men byen ligger på en halvøy helt ute ved havet, og er ofte badet i et gjennomskinnelig, oppløftende lys, som har gitt bodøværingene en viss optimistisk glans i blikket. 

Bodø nådde bunnpunktet da jagerflybasen ble besluttet flyttet til Ørlandet for noen få år siden. Selv SV-politikere gikk i fakkeltog for byens NATO-kampfly. Hva ville Bodøs kjerne og identitet bli uten F-16?

Siden den gang har byen aldri opplevd større vekst. Bodø har fått en ny energi, som om byen har bråvåknet etter flere tiårs slumring, og nå vil ta igjen alt det tapte. En lang rekke store utenlandske reiselivsmagasiner og aviser har besøkt Bodø de siste årene. Selvsagt har de skrytt av omgivelsene. Men plutselig skriver de også så pent om selve byen at til og med bodøværingene har begynt å tro på dem. 

Det bygges overalt. Nye statlige arbeidsplasser har kommet til. Eiendomsprisene har gått samme vei som regnet ofte gjør gjennom byens gater: oppover. 

Én ting har hevet byens sentrum mer enn noe, mer enn man skulle tro var mulig. Kulturkvartalet Stormen har transformert Bodø sentrum. Helt siden byen ble bombet, har byens hjerte vært en parkeringsplass. Da bystyret besluttet å bygge et hypermoderne bibliotek, konsertsal, litteraturhus og møteplass på denne tomta, var halvparten av byens borgere mot. Bygningskomplekset, som ble tegnet av engelske arkitekter, kostet 1,2 milliarder. 

Stormen har brutt lydmuren for suksess. Folk strømmer til de vakre bygningene, som får resten av sentrum til å virke ganske pjuskete til sammenligning.

Bodø har også lenge hatt rykte på seg for å være en ganske korrupt by. Et sted der viktige avgjørelser tas av venner som har snakket sammen i hemmelighet, og nettverk er alfa og omega. Byen har i rene tall flere frimurere enn Bergen og Trondheim. 

Næringslivstopper, jurister, byråkrater, kulturpersonligheter og politikere møtes i byens losje. De bruker neppe all sin tid på å ligge i likkister eller leke med dødningskaller.   

Bodø bystyre vedtok i mars i fjor at Stormen skulle drives etter «utleiemodellen». Bare noen måneder senere endret en liten vennekrets bystyrets beslutning, og innførte den såkalte «kompensasjonsmodellen» helt hinsides alle demokratiske spilleregler. Nøkkelpersonene var rådmann Rolf Kåre Jensen og Stormens styreformann Morten Jakhelln, eiendomsmagnat. Avgjørelsen kan koste Bodø kommune 60 millioner kroner i momskrav fra staten, og få store konsekvenser for videre drift.

Da saken kom for dagen i april, slo de involverte rett og av mobiltelefonene og gjorde seg utilgjengelige. De satset tilsynelatende på at problemet ville forsvinne, slik de pleier, for det er jo deres by. Når det ikke skjedde, hadde de involverte mange ulike forklaringer, med én ting til felles: ingen av dem var troverdige. 

I bystyresalen 18. juni tilbød rådmannen å legge seg flat om ønskelig (innforstått: så lenge det ikke fikk konsekvenser). Ordfører Ole Henrik Hjartøy (H) forklarte at det pågår «forhandlinger» med Skatt Nord, som om det var snakk om å selge en påhengsmotor, ikke en kinkig nasjonal sak som også omfatter 43 andre norske kulturhus. Inkludert Stavanger og Kristiansand, som har fått en regning på over en halv milliard kroner. Det har å gjøre med EUs konkurranseregler. Offentlige og privat kultur skal konkurrere på like vilkår. 

I bystyresalen sa økonomidirektøren på vegne av rådmannen at Bodø kommune har Norges beste ekspertise på momslovgivning. En høyrerepresentant utnevnte ekspertisen til verdens beste. Rådmannen ville om nødvendig ta saken til  menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg!
Tromsø skjønte tegninga rundt moms og kulturhusdrift allerede for fem år siden. 

Direktøren for Kulturkvartalet Stormen har for øvrig kastet arkivene til kulturhuset på søppeldynga, men hevder det ikke er et brudd på arkivloven. Opposisjonen i bystyret spør nå om Bodø er en «bananrepublikk» styrt av «gutteklubben grei». 

Tre toppledere i Stormen har på kort tid sagt opp jobbene, uten å ha nye å gå til. 

Erna og ordføreren vil sveve over en skinnende by i rivende utvikling. Men skandalen rundt Stormen viser at byen trenger visse endringer, også i sin mentale infrastruktur