Dette er en fiendtlig handling

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederDet kom som en stor overraskelse – og litt av et sjokk – da det før helga ble kjent at fylkesrådet i Troms har fattet vedtak om å forsøke å «kuppe» flere kommuner fra Nordland. Troms ønsker å be regjeringen vurdere om nordlandskommunene Narvik, Tjeldsund, Lødingen, Ballangen og Evenes, heller bør tilhøre Troms.

Les også: Tomas er opprørt over at Troms vil stjele Narvik

Forslaget er uten tvil dramatisk for Nordland, hvis det går igjennom.

Neste år skal regjeringen ta stilling til sammenslåing og grensejusteringer mellom fylkene i Norge. I den forbindelse skal fylkestingene over hele landet gi sin anbefaling til regjeringen. Det er i forslaget til denne innstillingen til fylkestinget, at fylkesrådet i Troms ber om å få vurdert muligheten for å overta en rekke kommuner i Ofoten.

Les også: - Vi må flørte mer

Saken har overhodet ikke vært nevnt for, eller drøftet med, fylkesrådslederen i Nordland. Vedtaket kan derfor ikke karakteriseres som annet enn en fiendtlig handling.

Det vanskelige samarbeidsklimaet mellom Nordland og Troms har vært gjenstand for kritikk gjennom flere år, ikke minst etter at Troms sørget for at Landsdelsutvalget for Nord-Norge ble lagt ned i 2011. En rekke enkeltsaker viser også hvorfor det er sånn: Sparebanken Nord-Norges uvennlige forsøk på å kjøpe opp Nordlandsbanken på 90-tallet, maktkampen om Hurtigruten, Troms Krafts oppkjøpsraid i Nordland, Tromsø-kampen mot etablering av eget universitet i Nordland og Troms-politikerne som brått snudde og gikk imot Bodø som kampflybase for fire år siden er noen av dem.

Nordland fylke har på sin side i flere saker stått last og brast med Troms, slik det også påpekes i kronikken på motstående side.

Fylkesrådslederen i Troms – som til og med er fra samme parti som fylkesrådslederen i Nordland – avviser at Troms har forsøkt å gå bak ryggen på Nordland i denne saken. Det står ikke til troende. Vi har tidligere tatt til orde for at Nordland og Troms bør samarbeide tett gjennom Nordnorsk Råd i saker med felles interesser. Det kan bli særdeles vanskelig etter dette, som kommer på toppen av tidligere svik. Det er udiskutabelt hvor ansvaret ligger.

Artikkeltags