Gå til sidens hovedinnhold

Ulike aktører med ulike agendaer vil gjerne påvirke oss i ulike retninger. Sannheten har flere ansikter

Artikkelen er over 3 år gammel

Apropos Dette er et leserbrev, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kjære leser. Store penger, store planer, store overskrifter, luftige lovnader og en haug aktører med ulike interesser. Saken om amerikanske investorers inntog har ridd Bodø som en mare det siste halvåret. Amerikansk forretningskultur i møte med lokale interesser endte med et smell. Smarte by-løsninger, gigantiske datasentre og tidenes sponsoravtaler med Bodø/Glimt og Stormen konserthus er blant ingrediensene i spillet. Lokale medier var på ballen, VG skrev om saken og Dagens Næringsliv fylte halve lørdagsmagasinet sitt med «røverhistorien» fra Bodø.

Les dokumentaren her: Her er den egentlige historien om alle aktørene i milliardspillet i Bodø

Det startet med ukritisk jubel. Daværende prosjektleder Daniel Bjarmann Simonsen har reist verden rundt for å fortelle om det unike prosjektet i Bodø. En hel flyplass skal flyttes. Opp av rullebanen skal det vokse en framtidsby som skal være verdensledende på smarte, teknologiske og miljøvennlige løsninger. Til det trengs det kapital og kunnskap som Bodø og Norge mangler. Bodø ropte på verden. Verden svarte.

Danny Hayes var ikke den første som entret arenaen, da han angivelig kom amerikansk og internasjonal kunnskap og kapital i ryggen. Men det var da bråket startet.

Det endte med sterke beskyldninger, påstander om løgn og svindel, trusler om millard-søksmål, skriftlig advarsel til en direktør, en styreleder som trakk seg og sponsorpenger som aldri kom. Løpende assistert av skarpe medievinklinger.

Etter at kruttrøyken la seg og stormen stilnet ble det stille. Helt stille. Men fortsatt var det mange svar som manglet, eller som manglet både ett og to strek under. I redaksjonen stilte vi oss spørsmålet: Hva var det egentlig som skjedde? Hvordan var spillet mellom aktørene? Og hvorfor gikk det som det gjorde?

Journalist Siri Gulliksen har de siste ukene gransket alle sider av saken med kritisk og undersøkende blikk. Hun har gått gjennom tidligere publiseringer, finkjemmet dokumenter, fått tilgang til ny og nyansert informasjon og snakket med en rekke kilder. Hun har også vært i Chicago og møtt kilder og investorer der. Hun har samlet brikkene som manglet i det store spillet.

Resultatet er en blitt til en omfattende dokumentarartikkel som tar sikte på å fortelle hele historien fra start til nå, slik at vi alle kan forstå den. Fremstillingen er gjort i en nøktern fortellende og faktadokumentert form. Dokumentaren etterfølges av flere enkeltstående saker. Jobben har ikke vært enkel. Noen nekter å bidra. Ulike aktører med ulike agendaer vil gjerne påvirke oss i ulike retninger. Sannheten har flere ansikter.

Journalistikk er å skrive historien mens den skjer. Det har vi gjort. Nå inntar vi mer av historikerens privilegium: Å gå nøye gjennom fakta og kilder tilbake i tid før vi publiserer.

God lesning!

Kommentarer til denne saken