Gå til sidens hovedinnhold

Meløy-selskap fikk avtale med industrigigant

Artikkelen er over 6 år gammel

Solgte virksomhet for 13,5 milliarder dollar.

Tocircle har inngått samarbeid med en internasjonal kjempe på effektiv distribusjon av fornybar energi.

Målet er å løse en av de store utfordringene som følger med produksjonen av fornybar energi fra kilder som vind- og bølgekraftverk og solenergiparker.

Her svinger nemlig produksjonen med døgnet, årstidene og været. Energien må derfor lagres for å kunne tas ut senere, når behovet er der.

Tocircle har fra starten ønsket å komme i posisjon i dette markedet med sin unike teknologi.

Nå ser dette ut til å være innen rekkevidde.

Samarbeid

Avisa Nordland er blitt kjent med at Tocircle Industries AS like før jul signerte en avtale med Alstom Switzerland Ltd.

Selve avtalen er hemmelig, men selskapene har overfor aksjonærene gjort kjent at det dreier seg om utvikling av roterende maskineri som skal styrke Alstoms ambisjoner om å utvikle teknologi for lagring og distribusjon av store mengder energi.

– Jeg kan bekrefte at vi siden høsten 2012 har gjennomført forstudier for Alstom Switzerland, og at vi nå skal utvikle maskiner for montering i Sveits i løpet av 2015, sier daglig leder Ellef Kure i Tocircle Industries AS.

Industrikjempe

Alstom er en industrikjempe med 96.000 ansatte i 100 land og hovedkontor i Frankrike. Selskapet er verdensledende på gass-, damp- og atomkraftturbiner, og har betydelige interesser innen fornybar energi

I juni i fjor solgte Alstom brorparten av sin energivirksomhet for 13,5 milliarder dollar til det amerikanske selskapet General Electric (GE).

Meløy-bedriftens samarbeidsavtale med Alstom har derfor svært stor betydning.

– Dette viser at vi har noe unikt å tilby i et marked med mange etablerte konkurrenter, og at vår teknologi har et potensial for å bli foretrukket, sier Kure.

Økt aktivitet

Alstom-avtalen innebærer økt aktivitet i Glomfjord, der Tocircle nå søker etter nye medarbeidere, som ingeniører, tekniske tegnere, mekanikere og prosjektdirektører.

– Vi har som ambisjon å vokse raskt, og vil øke staben i takt med oppdragsmengden, sier Kure.

Han økte staben i Glomfjord fra sju til 13 ingeniører og teknikere i løpet av 2014.

Emisjoner

I begynnelsen av desember 2014 gikk en gruppe eiere inn med nye 18,3 millioner kroner i selskapet, for å sikre interessene sine.

– Det har sammenheng med at vi i år står foran en større emisjon for å posisjonere selskapet i det europeiske og amerikanske markedet, sier Kure.

Tocircle-styret ser gjerne at en kompetent, industriell partner går inn med kapital, men det er ingen betingelse.

– En effektiv måte å vokse på er å gå sammen med partnere som allerede er i markedet, og som ønsker å posisjonere seg med vår teknologi, sier Kure.

Han kan skilte med at Tocircle i fjor klatret fra 19. til 9. plass på rankingen Deloitte Fast 50, etter å ha økt omsetningen med 1059 prosent de siste fem årene, til vel 10 millioner kroner i 2013.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.