17. mai-tog med foreldre som skramler sammen instrumenter fra fordums tid. Fordi skolekorpsene dør. Kor som ikke får medlemmer for de har ikke råd til øvingslokaler og konsertlokaler. Frafallet fra den musikalske siden av kulturen vår er stor og voksende. Hva er årsaken?

Etter hva jeg forstår, er den mangefasettert. En årsak er at konsertlokalene begynner å bli så dyre og få at kor, korps og enkeltpersoner ikke har økonomi til å benytte seg av de. Dermed har de heller ikke råd til å markedsføre sine konserter. De som kommer på disse konsertene er venner og familie til medlemmene. Som regel er dette fantastiske konserter som mange kunne ha hatt glede av. Men når markedsføringen er på en bunnivå og INGEN av avisene gidder å bry seg om hva som skjer i det kulturelle landskapet, dør interessen.

Vi skal ikke mange tiår tilbake før vi hadde et fantastisk korps og kor miljø i Bodø. Det var mange kor og korps som hadde ventelister for å kunne være med. Slik er det ikke nå, og det er ikke koronaen som har skylden. For dette startet lenge før pandemiens dager.

Årsaken er media!

Når så du sist en anmeldelse av en korps- eller korkonsert i bodøavisene? Jeg kan ikke huske sist. Avisa Nordland kommer i ny og ne ut med noen oppgulp fra noe de kaller «kulturstudio» til tross for at de ikke har en eneste kulturjournalist. Bodø nu, er ikke noe bedre.

Fauskebaserte Saltenposten går begge bodøavisene en høy gang på kulturstoff fra sitt nærområde.

Bodøavisene har glemt hvor de er og hvem de er for. Med god dekning av Bodø/Glimt, og i ny og ne en notis om andre klubber, er det ikke mye kultur eller sport som får spalteplass.

Uten media med på lag, dør den lokale kulturen og verving til den. Skal vi få bukt med denne langsomme døden av kulturen må avisene slutte og lager saker basert på klikk, men ta sitt ansvar i lokalsamfunnet på alvor.

Skal ikke vi i 2024 vise fram et mangfold av den kulturen vi har i Bodø? Eller skal vi bare basere oss på nasjonale og internasjonale storheter til å vise fram det kulturelle Bodø?

Det er trist når avisene glemmer hvor de er. Nordlands Framtid og Nordlandsposten knivet om å komme først ut med kulturstoff. Avisa Nordland og Bodø Nu er tannløse rivaler som kun tenker på hvilke saker som gir flest klikk!

Jeg for min del mener det har klikket for dem begge.