Nei, ungene dine blir ikke indoktrinert og hjernevasket hvis de skulle komme i skade for å spise ett måltid om dagen uten kjøtt

Hva er det med grønnsaker som gjør nordmenn så forbannet?
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix/Tom Melby

Hva er det med grønnsaker som gjør nordmenn så forbannet? Foto: Lise Åserud / NTB scanpix/Tom Melby Foto:

Nei, ungene dine blir ikke indoktrinert og hjernevasket hvis de skulle komme i skade for å spise ett måltid om dagen uten kjøtt.

DEL

MeningerDet er et eller annet med ordet "veggis" som er egnet til å virkelig vekke harme. Det kan i alle fall se slik ut, om du skulle være så uheldig å komme ut for et kommentarfelt hvor kjøttfrie måltider i skolen diskuteres.

For når Oslo kommune har vedtatt at det skolemåltidet som alle elevene skal få gratis hver dag, også skal være kjøttfritt, så tennes det på alle plugger.

Selvsagt er det Miljøpartiet De Grønne, disse hasjrøykende, kaninfor-elskende hippiene, som har ansvaret. Hva skal det bli av de norske verdiene, hvis vi skal trykke salatblader og tomatskiver langt ned i halsen på sunn ungdom som simpelthen trenger god, tradisjonsrik kost for å holde gluggene såpass åpne at man oppfatter det som blir sagt i skoletimene?

Er tanken at barna våre allerede fra særdeles ung alder skal indoktrineres til å hate landbruk, norske bønder, biler, oljeindustrien, fly - ja, egentlig alt som ikke innebærer sirkeldans i en blomstereng, i et utopisk samfunn hvor alle har borgerlønn og realiserer seg selv?

Eller kan det tenkes at stråmannen jeg akkurat satte opp kan belyse det som må være en ørliten overreaksjon?

Ser vi på de kalde, harde fakta, så er det neppe noen krise at skolemåltidet til poden er kjøttfritt. Sannsynligvis ville det blitt kjøttfritt uansett. Melk.no publiserte i 2015 en liste over de mest populære påleggene i Norge. 28 prosent foretrakk gulost. Deretter kom makrell i tomat, brunost, kokt egg, syltetøy - og så, på 6. plass, kommer skinke.

I tillegg er det relativt stor enighet om at de fleste av oss ikke tar skade av å spise litt mindre kjøtt. Sannsynligvis har helsen din bare godt av det. For ikke å nevne at å spise og etter hvert produsere mindre kjøtt er et svært effektivt klimatiltak. Vi kommer neppe utenom det hvis vi skal berge kloden - uansett hvor svulstig du mener akkurat det høres ut.

Men noe skjer altså likevel med en gang slike relativt ufarlige tiltak skal gjennomføres, så fort klima og miljø er den største motivasjonen.

Det er litt det samme med en gang noen nevner tiltaket "bilfritt sentrum", eller begrepet "flyskam". Piggene ut, rett i forsvarsposisjon, nesten uansett hvor lite inngripende eller radikalt tiltaket er.

Hva det egentlig er som utløser denne forakten for det grønne, må gudene vite. Kanskje er det en forsvarsreaksjon? En form for ansvarsfraskrivelse? Ja, for det er jo selvsagt ikke bare min skyld at kloden blir varmere og varmere - og hva jeg gjør har jo ikke noe å si?

Uansett: Du kan fornekte klima så mye du vil, men når barna dine faktisk får et gratis måltid hver dag på skolen, så smil og vær glad.

Og for din egen del, som bestemora di ville sagt: Hold kjeft og spis grønnsakene dine!

Artikkeltags