Gå til sidens hovedinnhold

Mattilsynet: Vær varsom med denne delikatessen

Artikkelen er over 1 år gammel

I et oppdatert blåskjellvarsel varsles det at man bør være varsom mot å spise blåskjell i Salten. Prøver av blåskjell ble tatt i Kobbvika ved Festvåg, Mistfjorden, den 12. august.

Varselet gjelder til og med fredag 23. august, skriver Mattilsynet på Matportalen.no.

Målinger tidligere i sommer har vist at det ble advart mot å ikke spise blåskjell på de samme stedene. I august har varselet vist gult som betyr "spis med måte = 15-20 mellomstore skjell".

Det står videre at Paralytic Shellfish Poisononing (PSP) er på vei nedover i uke 32.

Store Norske Leksikon omtaler blåskjellforgiftning på følgende måte: "Blåskjellforgiftning, forgiftning ved spising av blåskjell som er blitt giftige etter å ha tatt inn giftalger fra forurenset sjøvann. Det er to typer gifter: den ene gir lammelser, først i ansiktsregionen, (PSP=Paralytic Shellfish Poison), med symptomer allerede etter en halv til et par timer, den andre gir kraftig diaré(DSP=Diarrhetic Shellfish Poisoning). Giftstoffene, med en fellesbetegnelse kalt mytilotoksin, er farlige, men sjelden dødelige for ellers friske mennesker i de mengder de vanligvis blir inntatt. De ødelegges ikke ved oppvarming. Blåskjell som lever i kloakkforurenset vann, kan overføre tarminfeksjon og hepatitt A.

Andre steder i Nordland som har samme varsel er Flatøymarka Ø på Helgeland.

Kommentarer til denne saken