Gå til sidens hovedinnhold

Mattilsynet advarer mot syden-keramikk. Kan føre til alvorlige skader

Artikkelen er over 1 år gammel

Norske ferieturister bør sjekke om keramikk er egnet til oppbevaring av mat og drikke før de kjøper. Er produktet uegnet, kan det føre til alvorlige skader.

Advarselen gjelder særlig keramikk fra Middelhavsområdet, ofte solgt på lokale markeder eller små butikker.

– Skal du kjøpe keramikk til bruk i kontakt med mat og drikke, anbefaler vi å spørre om produktene er ment for dette. Det bør gis en garanti for at produktene ikke avgir bly, kadmium eller barium over grenseverdiene, sier fungerende direktør Marie Louise Wiborg i Mattilsynets avdeling mat til NTB.

Størsteparten av inntaket av bly kommer via maten fordi lave mengder finnes naturlig i alle matvarer. Men også keramikk er en stor bidragsyter.

– Vær forsiktig med å bruke kopper, karafler og mugger av ukjent keramikkvalitet til sure drikker som juice, vin og te tilsatt sitron, anbefaler Wiborg.

Hold deg til kjente produkter

I 2005 fastsatte Mattilsynet lavere nasjonale grenseverdier for bly, kadmium og barium fordi gjeldende grenseverdier i EU var for høye til å sikre trygge produkter. Inntil EU-kommisjonens arbeid med et nytt forslag er ferdig, oppfordres forbrukere til å holde seg til produkter man kjenner kvaliteten på.

– Har du allerede drukket juice eller andre sure drikker fra ukjente keramiske kopper og mugger fra Syden, trenger du ikke være redd, men framover bør du nok la være å gjøre det, sier Wiborg.

Det er produsentens ansvar at grenseverdiene overholdes, og undersøkelser gjort av Mattilsynet viser at mange produkter produsert før 2005 er trygge å bruke. Er du imidlertid usikker, finnes det private laboratorier som kan utføre kjemisk analyse.

Veterinærinstituttet drev et slikt laboratorium tidligere.

– For 20 år siden fikk vi inn flere kopper og kar til analyse. Men det dabbet av de siste ti årene vi drev laboratoriet, sier veterinær og toksikolog Aksel Bernhoft i Veterinærinstituttet.

Skadelig for barn

Det er ikke fastsatt en nedre grense for hvor mye bly vi tåler, men Folkehelseinstituttet advarer spesielt gravide kvinner og barn opp til sju år om å være forsiktige.

Hos voksne kan bly føre til alvorlige helseskader som økt blodtrykk, økt risiko for hjerte- og karsykdommer og nyreskade. Hos barn kan det føre til redusert IQ og hemme nevrologisk utvikling som vil påvirke både atferd, motorikk og læringsevne.

– Mitt inntrykk er at dette problemet er blitt mindre enn det var, fordi produsentene har blitt mer oppmerksomme, blant annet i Spania. De bruker både høyere temperaturer ved brenning og en glasur som ikke frigir giftstoffer, sier Aksel Bernhoft i Veterinærinstituttet.

Verken Mattilsynet eller Folkehelseinstituttet har oversikt over hvor mange som har blitt syke av blyforgiftning. Men Bernhoft i Veterinærinstituttet sier dette var mer vanlig tidligere. I dag er man mer oppmerksomme overfor dem som eksponeres jevnlig, spesielt folk som spiser mye viltkjøtt som er blitt skutt med blyammunisjon.

– Akutte symptomer på blyforgiftning kan være hodepine, svimmelhet og kvalme, sier han.

Kommentarer til denne saken