Gå til sidens hovedinnhold

Kongelig kål

Artikkelen er over 16 år gammel

Som en svulstig hvit rose er blomkål å regne som grønnsaksverdenes lille blomsterbarn.

Og som blomsterbarn flest er den med på det meste – for eksempel lar den seg gjerne forvandle til skummende suppe.

Den er beskrevet av arabiske botanikere og var velkjent blant romerne, men opprinnelig kommer blomkålen fra Kypros. På midten av 1600-tallet fikk Ludvig 14. snusen i den, og dermed var den hvite skjønnhetens lykke gjort. Vekstens popularitet vokste kjapt utenfor Solkongens hoff, og snart var den blitt så vanlig at den snarere fremstod som triviell enn adelig.

Blomkål er en av de mest brukte grønnsakene her hjemme, mye på grunn av grei pris, men også fordi den smaker godt og har mange bruksområder. De senere årene har den noe fattigslige veksten også gått sin seiersgang på restaurantkjøkkenene i Norge. Enten får du en blomkålpuré med ditt, eller en blomkålfrikassé med datt. Men slike trender er alltid hyggelige, særlig når man kombinerer en rimelig råvare med mer eksklusiv mat som hummer eller kaviar.

Mange har vel prøvd blomkålretter hjemme, og slagere som suppe og grateng kanskje er de mest vellykkede. Men mulighetene er utallige. Blomkål kan kokes mør og moses til en fin krem, eller den kan forvelles og grilles, eller bare råstekes i litt smør. En moderne variant er å mikse rå blomkål et par sekunder i foodprocessor, så forvelle "smulene" i saltet vann, for deretter å blande dem inn i en salat smakt til med litt sitron, olivenolje, salt og pepper. Jeg har til og med smakt blomkålen røkt – og satt pris på det.

Blomkål er en ypperlig grønnsak for helsefreaks, med skarve 30 kalorier på 100 gram og et bra innehold av vitaminer. Av alle kålfamiliens medlemmer er den dessuten det lettest fordøyelige.

Vårt grønnsak-blomsterbarn skal være kompakt, kritthvitt og uten skrammer. Det skal ha en hard kjerne, og ytterst skal sprø, grønne dekkblader ligge og passe på.

Ukens oppskift er en frisk blomkålkremsuppe med vårløk og en fisk- og skalldyrmousseline. Mousselinen, som med en enklere betegnelse like gjerne kan kalles farse eller pudding, kan du lage på rester av reker, kamskjell, kreps, flyndre, gjedde, kolje eller annen havmat med god bindeevne.

Blomkålsuppe med fisk- og skalldyrmousseline

OPPSKRIFT

¾ hode blomkål
1 fedd hvitløk
4 dl fløte
4 dl melk
2 ss smør
salt og pepper
4 ss finsnittet vårløk eller gressløk
¼ hode blomkål i små buketter
1 ss smør til steking
100 g reker og scampi
100 g flyndrefilet
1 ts potetmel
2 eggeplommer
1,5 dl fløte
salt
1 knivsodd cayenne

FREMGANGSMÅTE

Kok blomkål og hvitløk helt mørt i melk og fløte, kjør det deretter på en mikser med smør, og smak til med salt og pepper.

Resten av blomkålen stekes mør i litt smør og krydres. Legg den oppi den ferdige suppen sammen med snittet vårløk.

Kjøleskapskalde biter av skalldyr og fisk kjøres i en foodprocessor med litt potetmel og salt. Spe med egg og fløte til en glatt farse, og smak til. Farsen (mousselinen) legges i smurte former på et stekebrett med vann i. Bakes på 100 grader i ca 10 minuter til den akkurat har stivnet helt igjennom. Farsen hvelves på dype tallerkner med skummende suppe over.