Dette er hemmeligheten bak Bodøs jubileums-akevitt

President Mona Halsbakk og visepresident Ragnar J. Evensen «avduket» Bodø 200 års Jubileums-Aquavit», som snart er å få kjøpt kun på Bodøs to vinmonopol, i 3.000 nummererte flasker.

President Mona Halsbakk og visepresident Ragnar J. Evensen «avduket» Bodø 200 års Jubileums-Aquavit», som snart er å få kjøpt kun på Bodøs to vinmonopol, i 3.000 nummererte flasker. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Om kort tid kan du skaffe deg en eller flere flasker med Bodøs 200-års-jubileumsakevitt.

Hvordan den er sammensatt og hva den består av er hemmelig. Men likevel får du vite noe her og nå, og nærmere eller mer informasjon om sammensetningen får du aldri.

God bedømmelse

Bedømmelsen blant kjennere er positiv og akevitt-entusiastenes ledere er opprømte. Onsdag fikk et femtitalls entusiaster anledning til å prøvesmake den. De første flaskene ble sprettet og smaksprøver delt ut til deltakerne på Salten Akevittlags releaseparty onsdag.

De var stolte og opprømte, president Mona Halsbakk og visepresident Reidar J. Evensen i Salten Akevittlag da de høytidelig pakket ut den første flasken med «Bodø 200 år Jubileums-Aquavit» som er dette Arcus-produktets fulle navn.

Hemmelig oppskrift

Akevitten er modnet på sherryfat i Trondheim. Arcus' sjefsdestillatør Halvor Heuch har satt sammen denne akevitten. Han har meget bred erfaring i dette faget, og har laget 45 akevitt-typer og produksjoner før. Hvordan Bodøs 200-årsjubileumsakevitt er sammensatt er hemmelig, men Heuch fortalte de frammøtte akevittentusiastene og Avisa Nordland litt:

– Mellom 90 og 95 prosent er Lysholm Linie som har ligget på eikefat i fem til sju år og tilsatt litt sødme. Resten er hovedsakelig Trondheims tusenårs-jubileumsakevitt fra 1992 pluss en liten del jubileumsakevitt fra 1929, en virkelig veteran.

Dramatisk

Å blande denne akevitten, som det bare finnes vel 2.000 liter eller 3.000 flasker av, er en kunst i seg selv. I tillegg er det Bodøs kjente bildekunstner Karl Erik Harr som har laget etiketten.

– Dette er en dramatisk etikett for en dramatisk by, med havfruen som var farlig for de sjøfarende. Dessuten ble jo byen lagt farlig åpent, forklarte Karl Erik Harr om utformingen.

Artikkeltags