Gå til sidens hovedinnhold

Mange vil fjerne to kjente begreper til sjøs

Artikkelen er over 2 år gammel

– Begrepene styrbord og babord på sjøen er forvirrende for mange, viser en undersøkelse. Flere ønsker å bruke høyre og venstre, men det kan skape mer forvirring, melder NTB.

Forsikringsselskapet Ifs undersøkelse viser at mer enn ti prosent av nordmenn som har vært ute til sjøs har vært utsatt for ulykker eller nestenulykker, grunnet forvirring over hva som er styrbord og babord på en båt.

I undersøkelsen kommer det frem at halvparten av de med en mening om begrepene, mener det ville vært mer forsvarlig å bytte ut begrepene med høyre og venstre.

Generalsekretær i Kongelig Norsk Båtforbund, Endre Solvang, mener derimot at en slik endring vil være uheldig.

– Vi bør nok beholde dem. For seilerne i konkurransesammenheng er disse begrepene enda viktigere å beholde. Jeg tror heller at vi må få opp båtførerkompetansen enn å forenkle utover det som er forsvarlig begrepsmessig sett. Skal du kjøre bil, må du ha førerkort. Det innebærer både at du kan teoriene, begrepene og praksis. Det samme bør vi nok kunne forvente også i fremtiden av båtførere, forteller Solvang.

Atle C. Strøm mener at det å øke sikkerheten til sjøs er viktigere enn å krangle over begreper.

– Uansett hva vi kaller de to sidene, understreker dette at tryggheten til sjøs må bli større. Det gjøres best med god kunnskap, og ikke minst ved at alle om bord inkluderes, sier Strøm til NTB.

Kommentarer til denne saken