Mange unge mangler kontroll over sine passord og sosiale mediekontoer

DEL

Bare i løpet av det siste året har nesten 1 av 5 nordmenn mellom 15 og 34 år blitt fralurt eller delt sine passord til e-post eller sosiale medier-kontoer. Og omtrent like mange har mistet kontroll over sine digitale kontoer.

Det viser en undersøkelse som YouGov har utført for Norsk senter for informasjonssikring. Generelt for alle aldersgrupper har en av ti nordmenn opplevd å miste full kontroll over en eller flere av sine sosiale medier- eller e-post-kontoer det siste året. Like mange har blitt fralurt eller på annen måte delt sine passord i den samme perioden.

– Det at noen har mistet kontroll over egne passord og brukerkontoer er blant de vanligste henvendelsene vi får. Mange bruker samme passord og e-post til flere brukerkontoer, så dersom passordet først kommer på avveier mister de potensielt kontrollen over mange tjenester. Dette kan misbrukes til alt fra å skade omdømmet ditt til grov kriminalitet, sier prosjektleder for Nasjonal sikkerhetsmåned, Karoline Tømte i en pressemelding.

Undersøkelsen er gjennomført blant 1507 nordmenn.

19 prosent av de mellom 15 og 34 år sier at de i løpet av det siste året har blitt fralurt eller på annen måte delt sitt passord til sosiale medier-kontoer, e-post-konto eller pålogging til jobb eller skole.17 prosent i aldersgruppen 15-34 år oppga at de i løpet av det siste året har mistet full kontroll over en eller flere av sine kontoer i sosiale medier eller e-postkontoer.

– For mange unge er det et tegn på vennskap og tillit å dele passord med venner og kjærester. Mange deler også passord av praktiske hensyn, uten å endre det i etterkant eller hvis relasjonene endrer seg. Et mindretall av ungdommen oppgir også å ha aktivert totrinnsbekreftelse, som er et effektivt tiltak for å ivareta kontroll over egne brukere, sier prosjektlederen for Nasjonal sikkerhetsmåned.

På oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet arrangerer NorSIS Nasjonal sikkerhetsmåned i oktober. Et mål med kampanjen er at flest mulig norske virksomheter gjennomfører en digital opplæringspakke blant sine ansatte, slik at de blir bedre rustet til å verne om både egne og arbeidsplassens verdier.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken