Mange er bekymret – men nesten ingen øver

Skadedyr, sopp, lekkasjer, innbrudd, elektrisk feil og lynnedslag; av hendelser som rammer hjemmet, er nordmenn aller mest bekymret for brann, viser en ny undersøkelse.

DEL

Brann topper listen over ulykker vi er redd for at skal ramme boligene våre. Det viser en ny undersøkelse gjennomført i forbindelse med Brannvernuka 2020.

Forbered deg mer

Seks av ti oppgir at de er bekymret for en brann i boligen, langt foran frykten for vann- eller kloakklekkasje (22 prosent), innbrudd (20 prosent), skadedyr eller sopp (16 prosent) og andre hendelser.

– En brann kan være dødelig, svært ødeleggende og traumatiserende, det er ikke rart vi er redd for det, sier Elisabeth Aarsæther, direktør i DSB og fortsetter:

– Heldigvis er det flere ting du kan gjøre for å være best mulig forberedt. Sjekk at røykvarslerne og slokkeutstyret fungerer, test rømningsveier, avtal et møtested ute og snakk sammen om hva dere gjør om alarmen går.

Nesten ingen øver

Selv om brann er blant våre største bekymringer for boligen, er det kun 1 av 10 som har gjennomført en brannøvelse hjemme siste år.

– Som voksen tenker man kanskje at man vil handle rasjonelt når brannalarmen uler. Det er imidlertid ikke like lett å holde hodet kaldt når huset fylles med røyk og kroppen fylles med adrenalin. Man har kanskje bare minutter på å få hele familien i sikkerhet. Øv på evakuering hjemme, det skaper trygghet for barn og voksne, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

Om undersøkelsen

Tallene kommer fram i en fersk befolkningsundersøkelse gjennomført av Kantar i perioden 28.8.-7.9.2020, på vegne av Norsk brannvernforening og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Artikkeltags