Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.
2022 ble et merkeår internasjonalt, med en ny krig på vårt kontinent. Den kommer også til å prege 2023.
Lokalt blir høstens kommunevalg en av de mest spennende begivenhetene, og det kan allerede ha blitt avgjort av det som skjedde i 2022.
Et nyttår er nemlig ikke bare begynnelsen på noe nytt, det er også en forlengelse av det gamle.
Noe av det første Bodø gjorde i 2022 var å ta farvel med hele byens irske spurv, Shirley Bottolfsen, som døde julaften året før.
2021s altoverskyggende tema kom i tillegg til år prege seremoni i Bodø Domkirke; på grunn av smittevernhensyn kunne kun 50 mennesker delta.
Pandemi og smittevern kom også til å prege resten av måneden. Til tross for at stadig flere nå ble vaksinert var nemlig pandemien i ferd med å nå en ny smittetopp.
Flere hundre mennesker i Salten ble smittet hver dag i januar, men svært få av dem ble alvorlig syke.
De strenge tiltakene er nå blitt farligere enn pandemien sa kommuneoverlege Raymond Dokmo til AN i slutten av januar.
12. februar ga regjeringen ham rett og opphevet de siste koronarestriksjonene i Norge.
Det betydde ikke at pandemien var over. I Kina opplever de akkurat nå sine verste pandemidager, med økende dødstall og stapp fulle sykehus.
Den situasjonen vil ventelig ikke endres i 2023, og fører det til et sterkt fall i kinesisk økonomi kan hele verden rammes hardt.
Ikke før kunne vi puste ut etter pandemien, før vi ble rammet av nok en internasjonalt påført krise.
Russland invaderte 24. februar Ukraina, og Norges forhold til vårt stor naboland ble bunnfryst. Bunnfryst ble også mange norske hjem, samtidig som strømprisene eksploderte.
Det skyldtes i stor grad problemer med russisk gass etter invasjonen.
Invasjonen ga også ny oppmerksomhet rundt vårt forsvar i nord, og behovet for å styrke det.
Et viktig element i det er samarbeidet med våre Nato-allierte, og i mars deltok 30.000 soldater fra 27 land i øvelsen Cold Respons i Salten.
Den endte med en tragisk flystyrt i Beiarn der fire amerikanske soldater omkom.
Vårens store sak i Salten kom til å handle om vindkraft. Blastr Steel lanserte i mars planer for et gigantisk stålverk i Indre Salten, basert på fornybar energi og grønn produksjon.
Verket kunne gi opp til 2.000 nye arbeidsplasser, men krevde også at Blastr fikk bygge ut en gigantisk vindmøllepark i Fauske og Sørfold.
Saken skapte et enormt engasjement lokalt, der arbeidsplasser ble stilt opp mot natur. Det hele endte med begge kommunestyrene sa et klart nei til vindmøller, fordi de fryktet å miste kontroll med prosjektet.
Deretter trakk Blastr tilbake sine planer og leter nå etter kommuner i Nord-Sverige der de kan etablere seg.
Våren ble preget av en annen sak også, eller mer bestemt et lag. Bodø/Glimt slo både Celtic og AZ ut av Conference League og kunne i april møte Roma i en en europeiske kvartfinale.
Det var et sensasjonelt resultat for en liten klubb fra Bodø, og selv om det til slutt ble tap for Roma etablerte vårsesongen Bodø/Glimt som hele nasjonens lag, og på høsten var de bare en hårsbredd fra å nå selveste Champions League.
Etter to år med restriksjoner kunne kulturen endelig slippe seg helt løs sommeren 2022.
Opptur, Parken og Gata ble dundrende festivalsuksesser, men i Saltdal gikk kulturen på et sviende nederlag.
I juni stengte kommunen plutselig Slipen Scene, fordi de drev i strid med plan- og bygningsloven.
Slipen er den absolutt viktigste arenaen for kulturlivet i Saltdal, og stengningen var en katastrofe.
Saken er ennå ikke løst, noe som blant annet har ført til at årets Blåfrostfestival må avholdes i Bodø.
Så får folket i Saltdal bare håpe at neste årsskifte vil bringe nytt liv, både til Slipen og det lokale kulturlivet.
Høsten tilhører politikk i den norske kalender, særlig i et valgår. Det var ikke 2002, men en politisk sak kom likevel til å prege høstens nyhetsbilde.
Det begynte med at Bodø Aps bystyremedlem Thor Arne Angelsen stemte mot eget parti for å sikre mer penger til skolen.
Senere kunne AN avsløre at gruppelederne i både Ap og Sp i forkant hadde spredt rykter om Angelsens mentale helse i et forsøk på å diskreditere ham.
Dette ble den gang av undertegnede karakterisert som et av de mest groteske, politiske overgrep i Bodø noen sinne.
Episoden førte da også senere til at Angelsen meldte seg ut av Ap og anla varslingssak mot medlemmer av begge partier, inkludert Bodøs ordfører og varaordfører.
Varslingssaken ble avvist av ledelsen begge partiet, men dette er en sak som åpenbart kommer til å få virkninger inn i 2023. Kanskje helt fram til høstens kommunevalg.
Meningsmålingene viser allerede klart flertall for Høyre og deres ordførerkandidat Odd Emil Ingebrigtsen, og Angelsens-saken er intet godt utgangspunkt for å snu den trenden.
Det er mange andre saker som kunne vært nevnt. Ingen av dem er glemt. Mange av dem kommer også til å få ringvirkninger inn i 2023. Andre blir kun en del av historien om 2022. Det er slett ikke verst det heller.