De siste månedene har studentene ved barnehagelærer-utdanninga på Nord universitet jobbet med sin avsluttende mappeoppgave.

Torsdag 10. juni skulle studentene fått karakteren og med det tatt sommerferie. Så skjedde imidlertid aldri.

Mandag, fire dager etter fristen, kom endelig svaret. Det ble starten på et salig kaos. Bare se her:

Frem og tilbake

* Like etter klokken 11:00 i dag fikk studentene beskjed om at karakteren på mappe-oppgaven hadde kommet.

* En snau time senere, like før klokken 12:00, kom kontrabeskjeden på skole-portalen Canvas:

Hei.

Det har nettopp kommet ut karakterer til dere i KKK, men disse karakterene er ikke riktige. Eksamenskontoret har gjort en feil og vi jobber iherdig for å rydde opp i dette. Beklager, får studentene beskjed om.

Feilen skal, ifølge eksamensleder Brynjar Jørstad, oppstått fordi karakterene som ble sendt ut kun var basert på deler av, og ikke hele oppgaven.

* Like etter klokken 13:00 skal feilen ha blitt rettet og de riktige karakterene skal ha blitt sendt ut. Avisa Nordland får imidlertid opplyst fra flere ulike hold at både begrunnelsen, statistikken og selve karakteren er nøyaktig den samme som den som først ble rapportert å være ugyldig.

– Urettferdig

Avisa Nordland har mandag vært i kontakt med flere av barnehagelærer-studentene. De reagerer på utviklingen gjennom dagen.

– Reglene er at man skal få svar innen tre uker etter man har levert eksamen. Dersom fristen brytes skal det gis beskjed om i Studentweb. Vi hørte ingenting. Det hevder Susann Pettersen Kristoffersen (26).

Da svaret endelig kom ved 11:00-tiden mandag formiddag, fire dager på overtid, ble Kristoffersen overlykkelig. Hun fikk karakteren A. I lykkerus ringte hun til venner og familie for å dele den gode nyheten.

– Jeg har fått veldig gode karakterer hele veien, men var litt spent på mappeoppgaven fordi jeg var litt usikker på kravene til lærerne. På forhånd var det vanskelig å tenke seg hva jeg ville ende opp med. Derfor var det en stor opptur å få A, sier hun.

Da kontrabeskjeden kom like før klokken 12 ble hun derfor oppgitt og lei seg.

– Det føles veldig urettferdig. Er du student stryker du om du leverer en oppgave ett minutt over fristen. Likevel kan skolen bryte frister og gi feil karakterer uten at det får konsekvenser. Maktbalansen blir totalt skjev, sier hun oppgitt.

En annen student, som fikk karakteren B, sier hun sliter med å være trygg på hvilken karakter hun faktisk har fått.

– Vi skulle egentlig vært ferdig med skoleåret 10. juni. I stedet sitter vi fremdeles her uten å være sikre på hva den avsluttende karakteren ble. Jeg klarer i hvert fall ikke å senke skuldrene og ta sommerferie før jeg vet resultatet hundre prosent sikkert, sier studenten som ønsker å være anonym.

Tillitsvalgt blant studentene , Vibeke Vassbotn, er frustrert.

– Jeg fikk karakteren A i morges. Så fikk jeg beskjed om at den karakteren ikke gjelder. Så får jeg, plutselig beskjed om at karakteren som står der nå gjelder. Likevel er ikke begrunnelsen eller statistikken endret. Det gjør meg veldig oppgitt.

– Jeg har kontaktet læreren vår for å spørre om karakteren stemmer, men har ennå ikke fått noe svar. Det skjedde også da man ikke fikk rettet eksamen i rett tid. Det ble ikke delt noe offentlig informasjon. En student måtte derfor ringe eksamenskontoret og få beskjed om at man var forsinket, for så dele det med klassen, hevder hun.

Menneskelig feil

Vegar Sellæg Brenne, prodekan ved fakultet for lærerutdanning og kunst og kulturfag på Nord universitet, sier man var for raske med å publisere karakterene første gang.

– Feilen gjelder studenter tilknyttet emnet kunst, kultur og kreativitet. Dette er et emne som inngår i barnehagelærerutdanningen ved Nord universitet. Det er 54 studenter tilknyttet dette emnet nå i vår. Feilen skyldes menneskelig svikt, karakterer i emnet ble publisert før de var klare. Dette ble oppdaget raskt og er nå rettet opp. Feilen medførte at noen studenter fikk en annen karakter enn den som først feilaktig ble publisert.

Ifølge eksamensleder Brynjar Jørstad skal karakterene som nå er gitt ut, stemme.

– Det ble begått en menneskelig feil tidligere i dag. Den ble raskt oppdaget og rettet opp. De korrekte karakterene skal nå være sendt ut, sier han til AN like etter klokken 15:00.

Han sitter ikke på tall på hvor mange av de totalt 54 studentene som fikk ny karakter etter klokken 13:00 i dag, men sier hele situasjonen er uheldig. Både at man sendte ut feil karakter i første omgang, men også at sensuren var noen dager forsinket.

– Vi følger opp saken og beklager det som har skjedd. Vi har et system for å følge det opp, sier han.

Jørstad sier avslutningsvis han ikke kjenner seg igjen i at studentene ikke fikk beskjed om det første fristbruddet.

– Meg bekjent skal beskjeden blitt gitt til samtlige studenter, sier han.