Gå til sidens hovedinnhold

Helikopter er viktig for Hæren!

Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Målselv Venstre med flere har stilt spørsmål vedrørende Hærens behov for helikopter. Forsvaret bør videreføres med en balanse av kapasiteter i alle domener for å kunne løse de vanskeligste oppgavene på norsk territorium. Til dette er den økonomiske rammen i landmaktsproposisjonen for liten til å levere en tilstrekkelig landmakt innen en forsvarlig tidshorisont.

Landmaktsutredningen hadde ikke penger til å prioritere helikopterstøtte til Hæren. Helikoptre har viktige funksjoner. Jeg vil fagmilitært fortsatt prioritere høyere oppfyllingsgrad i 2.bn og nye stridsvogner tidligere, før helikopter.  

Gitt den økonomiske rammen, er jeg enig i prioriteringene som ble gjort i landmaktsutredningen. 

En mekanisert struktur kan kanskje redusere behovet for forflytning av store mengder fotsoldater, men flere langtrekkende våpen krever økt evne til å sette ut ”speidere”, sambands- og mindre kampenheter i terrenget. Etterforsyning av kritisk materiell er nødvendig. Vi må også kunne sikre en militær evne til å raskt evakuere skadde, i hele skalaen fra fred, til krise, konflikt og krig. 

Et balansert forsvar i alle domener vil gi norske myndigheter handlingsrom i møte med fremtidens konflikter. For å oppnå det må rammen for landmakten økes og investeringsmidlene komme tidligere.

Kommentarer til denne saken