Kom mai du skjønne milde. Gi meg varmegrader, solskinn, hvitveis, korpsmusikk og lykkelige konfirmanter i bunad. La gjerne fiolen blomstre skjønn ved bekk og kilde mens jeg spiser softis. Gi meg en mai med alt godt årssiden har å vise til og vis meg lerken som svinger seg mot sky med liflige slag.

Kom mai du skjønne milde. Men gjør noe med russefeiringen.

For makan til kollektivt idioti skal man lete lenge etter. Norge må være det eneste land i verden som tillater at 13 års skolegang kulminerer i en fest som ødelegger nettopp 13 års skolegang.

Ordet fest er forresten ikke dekkende. Tidligere var russefeiringen en markering som gikk fra 1. mai til 17. mai. Nå er russefeiringen en kontinuerlig tilstand av galskap som russen går inn i omtrent samtidig som de starter tredjeåret ved videregående skole. Russefeiringen er planlagt i detalj årevis i forkant. De første festene er unnagjort lenge før jul, og pengeinnsamlingen til buss, klær, reiser og arrangementer er for mange mye viktigere enn eksamen og gode karakterer.

Tidligere var alkoholforbruket og løssluppen sex det mest sjokkerende med russefeiringen. Nå er pengebruken det mest vulgære. Tidligere denne uka gikk russegruppa Hippie Hill stolt ut i Bodø By og proklamerte at de skulle bruke nesten en million kroner på russefeiringen. Russefeiring anno 2019 får meg til å tenke at stemmerettsalderen i Norge kanskje bør heves. For hvis russen er en målestokk for den mentale kapasiteten til landets framtid, ja, da står det sannelig dårlig til. Makan til umodne og bortskjemte unger skal man lete lenge etter.

Russen påpeker selv at skolegangen har vært så hard og intenst at såpass til feiring fortjener de. Vel. Hva skal man si? Velkommen til livet og resten av dine pinsler! Skoletiden er en lek.

Russen er et enkelt mål for kommersielle aktører. Selskaper som selger russeklær og andre effekter (la oss kalle det mel og mannskit) oppsøker ungdommen lenge før feiringen starter og forteller hva de kan tilby. Jeg har selv fått rapporter fra slike møter der salgsrepresentanter går ut og sier at det er helt vanlig å bruke flere hundre tusen kroner på russefeiringen. Da er det kanskje ikke så lett for en 18-åring å stå mot kjøpe- og gruppepresset.

Vil jeg russefeiringen til livs? Nei, selvsagt ikke. Russefeiringen har lange tradisjoner og er et viktig overgangsrite for mange. Men den bør begrenses til 16 dager i mai. Først og fremst av hensyn til ungdommene selv. Det siste vårsemesteret er det viktigste i løpet av hele skolegangen. Det bør ikke preges av fyll og feil fokus.

Her bør både politikere og skolevesenet gå sammen og lage et regelverk for feiringen. Man kan ikke regulere hva folk gjør på ettermiddagstid, men man kan sette krav og gi tydelig beskjed om hva som forventes i skoletiden.

Vi lever i en tid der vi skal være liberale til det meste. I dette tilfellet er det kanskje på tide å sette ned foten.