Gå til sidens hovedinnhold

Magisk eller alkoholisert høytid?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå er det snart den tiden på året der barn og unge nesten ikke sover, alt de snakker om er den fineste høytiden- Julen.

Dette er tiden da julegaver handles, treet skal pyntes og man samler seg fremfor sofaen og ser på Donald Duck og Tre nøtter til Askepott. Julen er en høytid med magi, glitter og trivsel for barn, og slik skal det være for alle.

Men bak den glittrende julekulen, kommer også baksiden av den, alkohol og overberuselse.

Det er mange barn som opplever og se foreldrene sine ekstremt beruset i juletider, og dette er selvsagt skremmende for de små håpefulle. Man skal gi barn et godt og sunt forhold til alkohol, det får man ikke av og se mamma danse til Last Christmas på bordet etter en halv flaske akevitt på julekvelden.

Foreldre er som oftest barnets store forbilde, og slik burde det være når det kommer til alkohol også. Vi verner unge fra voldelige filmer og skytespill, fordi det kan være traumatiske for unge og se på. Dette gjelder også alkohol, det kan være svært skummelt for barn og se foreldre sine beruset.

Når man drikker alkohol mister man mange hemninger, og gjør ting man ikke ville gjort edru. De fleste voldsepisoder, krangling og uenigheter skjer under promille, hvis barn og unge ser dette er det ekstremt traumatiserende.

Drikk en munkholm, vent med akevitten til barnets leggetid.

La julen være magisk og glitrende for små håpefulle.

Kommentarer til denne saken