Gå til sidens hovedinnhold

Lykkeligere mat på tallerkenen

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Bedre Dyrevælferd er en dansk merkeordning som skal skape bedre dyrevelferd for griser, kyllinger og kyr. Det skal den gjøre ved å stimulere til etterspørsel etter kjøtt- og meieriprodukter produsert med ekstra god dyrevelferd. Ordningen er statlig, godt kjent i Danmark og har stor tillit. Merket viser graden av dyrevelferd i produksjonen på en enkel måte; med ett, to eller tre hjerter.

Ett hjerte betyr at dyrevelferden er løftet over dansk lovgivning. To hjerter betyr at dyrene får enda bedre plass og utetid. Tre hjerter betyr blant annet at også kyllinger kommer ut i det fri.

Venstre vil få på plass en statlig merkeordning for god dyrevelferd – slik de har i Danmark. En merkeordning som gjør det enklere å ta bevisste valg, og som gjør at bønder som driver med bedre dyrevelferd enn lovverket krever får bedre pris for produktene sine.

Sammen med at kravene i lovverket skjerpes og en mer bevisst bruk av offentlige anskaffelser vil en slik bruk av markedet bidra til at det blir bedre økonomi i at flere bønder legger til rette for bedre dyrevelferd og mer miljøvennlig produksjon.

Landbruksministeren har varslet at hun vil legge frem en ny dyrevelferdsmelding. En statlig merkeordning for bedre dyrevelferd må være et av hovedtiltakene i meldingen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.