Gå til sidens hovedinnhold

Lurøy er eneste øykommunen med positiv befolkningsvekst siste år , og bildet var det samme året før.

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For 2 år siden skreiv jeg om utviklinga i folketallet i øykommunene
Den var dyster da i Rødøy, Træna Vega, Dønna, Røst og Værøy.
Lyspunktet da som nå er Lurøy
På Træna som jeg er oppvokst , der begynte folketallet å tippe under 460 i 2017/2018 nå 2 år senere er tallet nede på 434. Det er før den siste telling er med og jeg vet at enda en storfamilie med barn er reist eller står på trappa til å reise.
Veldig få personer flytter til og i hele 2019 ble det kun født 2 barn.
Træna hadde folketall på 670 mennesker i 1960.
Næringa var først og fremst fiskerier.
Det 2 store båter som vi da kallet sildsnurpere , Trænabanken og Trænværingen. Det var mange mellomstore store båter som dreiv med garn snurrevad, seinot, størje og annet redskap med størrelser fra 45 til 65 fot og en haug med en og to mann båter som driftet med juksa, line og garn.
På Selvær hadde vi 4 fiskebruk og alle gikk i +, det ga sikker inntekt til alle som rodde fiske og til andre også tilreisende og fiske koner + oss ungdom som kunne bli værende der uten å være arbeidsløs
På Husøya (Træna) , der var det 5 fiskebruk som driftet godt
På Sanna var det 1 fiskebruk.
I tillegg til dette så tørket og saltet noen av kallene fisk utenom.
Det var også mange båter fra innlandet , fra øyene innafor som driftet fra Selvær og Træna store deler av året .
Det var juksabåter, det var garnbåter og mange linebåter . Det var fra 1 til 4 mann på disse .
Selvær Fiskeeksport var i sin tid et hypermoderne anlegg som hadde fryseri og eget isbit lager rett etter krigen .
Det ble bygget opp av en av krigens helter Magnus Olsen. Bosatt i Oslo men var fra Selvær opprinnelig. Træna hadde mange slike helter fra Krigens dager, men Magnus var altså en Grunder av det skjelne slaget. Øya Selvær hadde gatelys like tidlig som Hammerfest (før Bodø og Mo i Rana) og han var en av de som ordnet dette.
Anbjørn Holmen, min fetter overtok så fiskebruket på 60 tallet . Han driftet meget godt og tok imot alt fra Hval fanget av fam Bastesen og sønner , han tok imot Tunfisk (makrellstørje) Det var stordrift der med mange ansatte.
Hva skjedde så med antall båter, med antall bruk. Jo det kom inn stadig nye reguleringer og kostbare krav på hva standard det skulle være både på fiskebrukene og på båtene . Folk på båtene og som arbeidet skulle jo også ha høyere standard.
Selvær Fiskeeksport ble lagt ned for vanlig produksjon på 90 tallet. Anbjørn Holmen kunne da fortelle at hele bedriften måtte oppgraderes for flere millioner for å tilfredsstille masttilsyn og EU standarder. Antall fiskebåter var jo også begynt å gå dramatisk nedover. Våre myndigheter hadde jo som kjent begynt å tillate handel med kvoter. Det ble døden for alle små-samfunn. Anbjørn var ikke fylt 60 år da han la ned, det var da det 3 bruket som ble nedlagt .
2 butikker var blitt til 1.
Etterhvert for ungdomsskolen og til slutt ble hele skola nedlagt.
Nå har altså Træna et hvitfisk mottak igjen og de er helt på felgen.
Vider har det vert et svært høyt konflikt nivå mellom mange innbyggere og politisk ledelse/administrasjon med 8 år styre fra et samarbeid KRF og SP
Det har vet banevernsaker som ikke har fulgt loven, det har vert reguleringer som er heller tvilsomme , det er byggesaker som neppe hadde blitt godkjent andre steder i landet og det er tomtkrangel mellom kommune og private som til alt overmål havner i jordstyreretten.
Så det er ikke rart at folk har flyttet og fremdeles flytter fra slike steder.
I Lurøy er de så heldig at de har flinke folk både i administrasjon og i politikken og det er uansett hvem de velger.
Der vokser altså folketallet
På Træna har de fått ny ordfører og ny varaordfører, flinke og hyggelige folk begge to. Men de sliter fordi at det er så mye som har blitt gjort før de kom og som de må rydde opp i.
Fylkesmannen og politiet burde jo fått tilsendt hver sin kaktus , for de har vert helt fraværende i flere av ulovligheten som gjør at folk reiser.
Jeg ønsker og håper at de som nå leder kommunen greier stoppe

Befolkningsutviklinga er slik i hele fylket
https://indeksnordland.no/indeks-nordland-2018/befolkningsutvikling/

Kommentarer til denne saken