Gå til sidens hovedinnhold

Lønnsoppgjøret bør ende et sted nær 2,8 prosent, forhåpentligvis uten streik

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Årets lønnsoppgjør kan ende i en streik allerede etter kommende helg. I så fall har Fellesforbundet varslet at de tar ut 490 medlemmer i streik i Nordland.

280 av disse er ansatte i busselskapene. I praksis betyr det at alt av busstransport i fylket stopper opp, minus helsetransporter.

Videre legger Fellesforbundet opp til å ta ut 191 medlemmer innenfor industrien, inkludert 170 ansatte ved Nexans på Rognan. Også 10 medlemmer innenfor bygg kan tas ut i første fase.

Og dersom det faktisk blir streik fra søndag vil en eventuell utvidelse komme raskt, og omfatte enda flere av arbeidstakerne i Nordland.

Faren for at så skjer er stor, antakelig større enn på mange år. Det har mange årsaker. LO og YS krever at kjøpekraften opprettholdes. Det betyr at lønningene må øker like mye som den anslåtte prisstigningen i 2021, som er 2,8 prosent.

NHO mener på sin side at lønnsstigningen må bli klart lavere, for å hindre at norsk industri taper terreng overfor utenlandske konkurrenter. Der er lønnsøkningen i gjennomsnitt beregnet til 2,2 prosent.

Som er akkurat hva NHO tilbyr. Noe som altså vil medføre reallønnsnedgang for norske arbeidstakere.

Situasjonen gjøres ikke lettere av koronapandemien. Den har rammet mange bedrifter hardt, mens andre går så det suser. Det gjelder også mange industribedrifter.

Det betyr at ulike bedriftenes lønnsevne er svært ulik. Det gjør det ekstra vanskelig å finne ett lønnsnivå som skal passe for hele næringslivet.

Ser vi på lønnsutviklingen de siste fem årene så er den nokså lik fra sektor til sektor. Finans, varehandel og sykehus har vært lønnsledende. Presset på industrien har dermed vært større enn det som er bra sett i forhold til konkurransekraften. Det gir NHO gode kort på hånden.

At en svekket krone og lave lønnskostnader har bedret industriens konkurranseevne i samme periode trekker i motsatt retning. Her har LO og YS de beste kortene.

Det er også verdt å merke seg at sjefen i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter, Anne-Kari Bratten på Spekters egne nettsider tipper at årets lønnsoppgjør vil ende nærmere 3,0 enn 2,2 prosent.

På den andre siden slår LO-leder Peggy Hessen Følsvik overfor NTB fast at «det er uaktuelt å akseptere en reallønnsnedgang». Hun sier også at det er lenge siden partene har stått så langt fra hverandre.

Det betyr ikke at en streik er uunngåelig. Begge parter har mye å tape på det, og siden dette er et oppgjør der man bare forhandler om lønn bør det være mulig å finne en løsning. Det kompliseres av at LOs medlemmer ikke gir sine forhandlere mye å gå på.

Årets lønnsoppgjør bør derfor ende et sted nær 2,8 prosent. Forhåpentligvis uten en streik først.

Kommentarer til denne saken