Skrova Outdoor Photo Spot skal søndag åpne sin syvende permanente utstilling med foto og fotokunst på øya i Vågan. Det er ikke småtterier denne gangen. To fire meter høye tidligere utskjelte reklametårn har fått nytt liv etter å ha blitt skarpt kritisert i Oslo.
– Det er gøy å ta noe utskjelt og gi det ny mening i Skrova, sier Martin Otterbeck i Skrova Outdoor Photo Spot til Lofotposten.
Nå er kunsten til Heidi Wexelsen Goksøyr på plass inne i søylene. Tanken er å gi tårnene en annen verdi og nytt innhold.
– Vi er veldig fornøyde med resultatet og synes de har blitt fine. Vi har døpt dem «vanntakene», sier Otterbeck.
– Det oppleves som om de er fulle av vann, sier han om navnevalget.
Goksøyr er kjent for å forholde seg i stor grad til både vann, luft og jord i sine arbeider.
Permanent
Skrova Outdoor Photo Spot har allerede stilt ut seks andre utstillinger med foto på øya.
Blant annet i tunnelen med flere historiske bilder samt også fotografer som Johan Brun, Knut Bry og flere. Totalt har man nå skapt syv utstillinger på fem år. Også vanntankene ska bli stående fast i Skrova. Så permanent og så lenge som det går.
– Ingenting er jo permanent her i verden, men de står så lenge vi får driftet utstillingene våre og klarer å få en økonomi i det. Dette er en utstilling som må tas vare på. Det er mye lysstoffrør og ting som kan gå i stykker og som vi må holde ved like. Men det er vi innstilt på, sier Otterbeck.
Han er glad for at hele prosjektet nå er i mål. Helt siden Oslo kommune vedtok å fjerne alle de 47 tårnene på 1.2 tonn hver med påfølgende frakt til Lofoten og montering har det tatt mye tid og krefter.
– Det har vært en lang og vanskelig prosess og utfordrende på mange plan. Vi har vært så heldige nå at dette er fullfinansiert fordi vi har fått en stor gave fra en privatperson. Det reddet oss slik at vi kom i mål.
Fram til nå har initiativtakerne måttet låne penger selv for å realisere utstillingen.
– Vi har et budsjett på 110-115.000. Det er både frakt, trykking og reparasjon som koster. Det ene pleksiglasset gikk også i stormen, forteller Otterbeck.
Lyse opp mørketida
Foruten tanken om å gjenbruke tårnene handler det også om å by på noe helt spesielt.
– De kan lyse opp mørketida. Det er også fint at det er noe her om vinteren å se også, sier han til Lofotposten.
Utstillingen åpner som en del av Lofoten Internasjonale Fotofestival søndag 12. mars.