Dagfinn Bakke hedres av fylket

Dagfinn Bakke.

Dagfinn Bakke. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Dagfinn Bakke fikk mandag Nordland fylkes Kulturpris.

DEL

 – Man har opp- og nedturer. Å få fylkeskulturprisen er så avgjort en opptur, sa Bakke da han under fylkestingets åpning mottok prisen fra fylkesordfører Sonja Alice Steen og fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse Ingelin Noresjø.

De trakk fram Bakkes allsidige karriere i begrunnelsen.

Avistegner

– Dagfinn Bakke var Nord-Norges første profesjonelle avistegner, i Lofotposten den gang avisa var hele Nord-Norges avis. Mange i landsdelen har et forhold til hans kommentarer til lokale, nasjonale og internasjonale hendelser i strek og tekst på side fem i Lofotposten, sa Nordsjø.

Hun trakk også fram Bakkes tegninger i Arthur Arntzens bøker om Oluf og andre karakterer i Raillkattlia.

– Dagfinn Bakke ga skikkelsene liv på sin egne særegne måte, sa Nordsjø.

Hans allsidighet ble også omtalt. Dagfinn Bakke har eget galleri i Svolvær der han stiller ut egne og kollegers arbeider. I tillegg til å tegne lager Bakke litografier og akvareller, ofte med motiv fra hjemregionen.

– Han skildrer Lofotnaturen i vare og lyriske stemninger i sine arbeider. Dagfinn Bakke har også vært sentral i oppbyggingen av Lofoten Internasjonale Kunstfesital (LIAF). Han har deltatt på utstillinger i inn- og utland, o vunnet priser for sine arbeider. Nordland trenger kunstnere som deg, som har tilholdssted lokalt men virker globalt, sa Solnja Alice Steen før prisvinneren ble belønnet med stående applaus for fylkestinget.

– Inspirasjon

– Da fylkeskommunen ringte meg for et par uker siden regnet jeg med at jeg ville bli spurt om på tegne diplom til en prisvinner, ikke at jeg skulle få prisen selv, sa Dagfinn Bakke i sin takketale.

82-åringen slo fast at han har ingen planer om å gi seg som aktiv kunstner.

– Prisen gir meg ny energi. For meg betyr den at jeg skal forsøke å lage bedre akvareller, artigere tegninger og mer interessante litografier. Den er en påminnelse om å forbedre meg så lenge andre har glede av det jeg lager, sa Bakke og avsluttet med å takke familien.

– Kona Mary, barn og barnebarn stiller opp, og er de viktigste personene jeg har rundt meg, sa 82-åringen før han fikk diplom, blomster og en sjekk på 50.000 kroner.

Les også: Gode galleritall
Les også: – Tegninger dreper ikke

Les også: Lanserte boka om Dagfinn Bakke

Artikkeltags