Kan du som meg av og til kjenne at du kan utilfreds og misfornøyd? Du går og syter og klager litt, uten egentlig å vite hva du syter og klager på! Du er aldri helt tilfreds med livet, med jobben, med skolen, med kollegaene, med ungene, med noe som helst. Du føler deg nedfor og uinspirert, det er som om livet bare passere med deg som passasjer. Du har mistet kontrollen og styringen.

Jeg ble sjakkfrelst for noen år siden. Jeg ble grepet av Magnus Karlsen basillen. Livets spill er ikke som sjakk, men det ligner, egentlig ligner det veldig mye. Spillene handler om samhandlinger mellom mennesker, og våre motiver og strategier for å nå visse mål i livet. Spillene har visse regler, og utgjør på mange måter vannet i livets elv. Uten et betydningsfullt spill vil livet miste sin farge.

Er du som meg, en som higer «litt» etter et drøss av Facebook-likes, dyre viner og en såkalt strøken fasade, eller det er egentlig over, helt over, noe som forsvant med å gå fra ambisiøs til å bli erfaren? Vi må vel nok innrømme at det var det store egoet som søkte anerkjennelse og applaus i det som var dagens perfeksjonssamfunn. Men særlig meningsfullt, det var det ikke, det var og er egentlig helt bortkastet.

Jeg tror mennesket har et søk etter mening i livet sitt. Jeg tror ikke at vi er født i et liv med en slags mening som venter på oss. Vi må skape mening kontinuerlig. Hvorfor? Fordi meningsløshet tar livet av oss, i hvert fall på et psykologisk plan i dagens samfunn.

Jeg tror alle trenger et livsprosjekt som er større enn deg selv, og det tror ikke bør være jobben din. Det er så sunt for hjernen å finne noe å bli oppslukt av, og putte evner og energi inn i det du selv synes er meningsfullt. Mening er noe livet får når vi engasjerer oss uhindret i noe. Å genuint interessere seg for noe, bli oppslukt av noe, et livsprosjekt som er større enn deg selv – det er sunt for et meningsfullt liv. Og da tror jeg du også blir bedre på jobben, genialt.

Så fyll livet med kunst, vitenskap, religion og gjerne filosofi. Eller sport, egentlig det som er din lidenskap, du vet selv hva det er. Fordyp deg i ditt indre liv! Og viktigst av alt: Bry deg om andre! Klarer vi dette så får vi mer mening i livet. Og det vil gi bedre helse og livskvalitet og du kommer til å flytte brikkene i livets sjakk med flyt.

Sjakk matt, NOT!