I en uttalelse fra Utengs familie til Nordlys heter det fredag ettermiddag:

- Dette er et sjokk og en stor sorg for familie og de mange som sto Linn nær. Familien får oppnevnt bistandsadvokat, fremtidige uttalelser vil gå gjennom denne.

32-åringen var ansatt som hjelpepleier i omsorgstjenesten i Tromsø kommune. Hennes kolleger ble i går informert om den tragiske hendelsen.

Uteng var bosatt i Kroken, på en adresse som politiet også rykket ut til torsdag kveld i forkant av at hun ble funnet død i Røstbakken.

- Svært livsglad

Ifølge opplysninger Nordlys har fått var avdøde Linn Olsen Uteng svært samfunnsengasjert.

Før hun begynte i kommunens omsorgstjeneste var hun i en periode deltidsansatt ved mottaket for enslige mindreårige asylsøkere - Harmoni.

Hun har også jobbet ved et mottak for unge asylsøkere som tidligere var etablert i Tromsdalen, og var generelt svært opptatt av arbeidet for flyktninger.

- Hun var en svært livsglad person, og var bestandig veldig blid. Hun var også veldig engasjert, forteller Trude Mauseth, som var leder ved Tromsø Mottakssenter i perioden Uteng jobbet der.

Aarbakke kondolerer

Jarle Aarbakke er fungerende ordfører mens Kristin Røymo er på ferie. Han kondolerer overfor de etterlatte og berørte etter den tragiske hendelsen.

- Som ordfører må jeg si at dette er et tragisk tap for familie, venner og kolleger. Og også for kommunen. Vi har mistet en verdifull ansatt som har gjort en utrolig viktig jobb for kommunen og samfunnet, sier Aarbakke til Nordlys.

Utengs 27 år gamle eks-kjæreste er pågrepet og siktet i saken. Han ble fredag varetektsfengslet i fire uker – to av dem i isolasjon.

Politistasjonssjef Morten Pettersen sier at de to har hatt et samlivsforhold, men at dette skal ha blitt avsluttet for en tid siden.

- Vi vil ta kontakt med personer som kan opplyse om deres relasjon den siste tiden, sier Pettersen.

Den siktede mannen er en 27 år gammel mann som selv hevder han er fra Kongo. Vedkommende søkte asyl i Norge i 2008, men fikk avslag.

Utvist

Deretter ble han utvist fra Norge – uten at han har forlatt landet, som Nordlys avdekket i går.

Fredag ettermiddag bekreftet Tromsø-politiet opplysningene.

Forvaltningssjef Astrid Nilsen kan ikke si noe om hvorfor 27-åringen ikke har blitt uttransportert fra Norge, og peker på at det er Politiets Utlendingsenhet (PU) i Oslo sitt ansvar.

- Identiteten til vedkommende må være verifisert. Det må være praktisk mulig å returnere vedkommende til sitt hjemland. Det kan være mange årsaker til det. Det kan være krig, manglende returavtaler med aktuelle land, og det kan være forbigående ting som umuliggjør uttransport. Men hva som er gjort i denne saken, må PU svare for, sier Nilsen.

Påtaleansvarlig Thomas Rye-Holmboe opplyser at den siktede mannen hadde avvist å la seg avhøre fredag ettermiddag.

- Han har sagt at han ikke er i stand til å forklare seg på nåværende tidspunkt, sier Rye-Holmboe.