Lillians unike gigantplaner kan gi 20 nye arbeidsplasser: – Jeg har flyttet fjell før og skal klare det igjen

Vikingstue: For drøyt to år siden kjøpte Lillian Molstad-Andresen bygget som nå bærer navnet Steigen Vikingstue. Det inngår i planene for etableringen av Steigartunet Vikingcamp på Engeløya.

Vikingstue: For drøyt to år siden kjøpte Lillian Molstad-Andresen bygget som nå bærer navnet Steigen Vikingstue. Det inngår i planene for etableringen av Steigartunet Vikingcamp på Engeløya. Foto:

Steigen kan få et unikt reiselivsanlegg, basert på kommunens minst like unike historie.

DEL

De gigantiske planene for Steigartunet Vikingcamp på Engeløya er ventet å koste flere titalls millioner kroner.

Planene omfatter bygging av 16 tunhus, hver på 64 kvadratmeter, som skal være en rekonstruksjon av ringtunet fra vikingtiden på Vollmoen. To rekonstruksjoner av årestuer skal innredes til museum og vikingspa, mens en rekonstruksjon av et mindre gruvehus skal benyttes som badstu. Alt av bygg skal innredes slik det var i vikingtiden, i den grad det er mulig.

Ringtun: Dette maleriet viser hvordan ringtunet  på Vollmoen kan ha sett ut. Det er et lignende tun Lillian Molstad-Andresen vil bygge opp som en del av Steigartunet Vikingcamp.

Ringtun: Dette maleriet viser hvordan ringtunet på Vollmoen kan ha sett ut. Det er et lignende tun Lillian Molstad-Andresen vil bygge opp som en del av Steigartunet Vikingcamp. Foto:

Det planlegges også et næringsbygg med tre forretningsvirksomheter i 1. etasje, samt fire leiligheter i 2. etasje på den drøyt 17 mål store tomta til Steigen Vikingstue på Engeløya. Den ene av leilighetene er tiltenkt sjefkokken på anlegget.

Flyttet nordover

Bak planene står forretningskvinnen og fotograf Lillian Molstad-Andresen (54), innflytter fra Drammen. Hun har solgt hus og hjem for å satse på næringsvirksomhet i Steigen.

For tre år siden kjøpte hun en nedlagt campingplass på Engeløya og ett år senere det tidligere ungdomshuset Steigarheim, et historisk bygg fra før år 1900. Det har Molstad-Andresen drevet som utested med ulike arrangementer i et par år. Hun og samboeren Rune Waitz, snekker og forskalingssnekker, har også kjøpt seg hus på Engeløya.

Vikingskip: Lillian Molstad-Andresen har anskaffet seg et halvt "vikingskip". Det sto i sin tid i Holmenkollen og brukes som anretningsbord.

Vikingskip: Lillian Molstad-Andresen har anskaffet seg et halvt "vikingskip". Det sto i sin tid i Holmenkollen og brukes som anretningsbord. Foto:

– Da jeg fikk høre om hvor mye vikinghistorie det finnes på Engeløya tenkte jeg at dette må jeg jo bare gjøre noe med, smiler hun.

De siste to årene har Moldestad-Andresen arbeidet med de storstilte planene for satsing på reiseliv og næringsvirksomhet. Nå er det i samarbeid med Boarch Arkitekter AS sendt en henvendelse til Steigen kommune med anmodning om oppstartsmøte for det forestående planarbeidet.

Les også: - Trodde ikke mine egne øyne

– Vi har kommet langt med planene. Går alt så raskt og greit som vi håper, er målet å ha alle nødvendige tillatelser på plass i løpet av høsten. Det første vi ønsker å komme i gang med er ringtunet, for å få fart på turismen og få på plass arbeidsplasser. Ringtunet skal benyttes til overnatting. Det vil ha kapasitet til å ta imot godt over 250 overnattingsgjester, forteller Lillian Molstad-Andresen til Avisa Nordland.

Vaskeri og apotek

Hun ønsker også å få opp næringsbyggene snarest mulig. Det ene har hun tenkt å benytte til å etablere et vaskeri med et bredt tilbud til andre innenfor turistnæringen i Steigen, det andre til apotek. Det tredje er foreløpig hemmelig.

– Det er stort behov både for apotek og vaskeri i Steigen, mener gründer Molstad-Andresen.

God plass: Det er plass til svært mye folk inne i  Steigen Vikingstue. I tillegg til restauranten har bygget også eget publokale og utendørscene med bar.

God plass: Det er plass til svært mye folk inne i Steigen Vikingstue. I tillegg til restauranten har bygget også eget publokale og utendørscene med bar.

De storstilte planene er foreløpig ikke kostnadsberegnet, men Lillian Molstad-Andresen sier at de vil beløpe seg til flere titalls millioner kroner.

– Jeg er i dialog med Innovasjon Norge og ønsker å få med seg en til to investorer med relasjoner til turistnæringen. Jeg har gode kontakter og har tro på at det skal lykkes å få finansieringen på plass. Så snart Boarch Arkitekter AS har tegningene og presentasjonen av prosjektet klart, vil vi gå ut til investorer. Dette er et helt unikt konsept som vil ha appell til mange. Dette blir verdens første autentiske kopi av et ringtun fra vikingtiden, sier eieren av Steigen Vikingstue AS, bedriften som står bak utbyggingsplanene.

20 nye arbeidsplasser

Molstad-Andresen håpet i utgangspunktet at det skulle være mulig å skape rundt ti nye helårige arbeidsplasser av planene.

– Nå ser jeg at det kan bli behov for det dobbelte. Vi snakker om servitører, vaskehjelper, oppvaskhjelp, kokker, bartendere, frisør, terapeuter, museumsansatte og bookingagenter. I tillegg kommer de som skal leie seg inn i forretningslokalene, sier hun.

Forelsket: Lillian Molstad-Andresen kom til Steigen første gang i september 2014. Da leide hun en liten hytte på Naustholmen. Der ble hun værende i to år, jobbet som frilansfotograf og forelsket seg fullstendig i Steigen. Nå har hun solgt hus og hjem i Drammen og satser på næringsutvikling for å bidra til vekst og utvikling i sin nye hjemkommune.

Forelsket: Lillian Molstad-Andresen kom til Steigen første gang i september 2014. Da leide hun en liten hytte på Naustholmen. Der ble hun værende i to år, jobbet som frilansfotograf og forelsket seg fullstendig i Steigen. Nå har hun solgt hus og hjem i Drammen og satser på næringsutvikling for å bidra til vekst og utvikling i sin nye hjemkommune. Foto:

– Hvem er målgruppen for prosjektet?

– Turister fra hele verden, skoleklasser og andre som måtte ønske å oppleve Steigen og Nord-Norge i en vikingpark året rundt. Planene er å legge opp til en rekke arrangementer og eventer gjennom hele året, blant annet workshops for fotoentusiaster, noe jeg selv brenner sterkt for. Med den store kapasiteten anlegget får både når det gjelder sengeplasser og bespisning på Steigen Vikingstue, med mest mulig økologisk og kortreist mat fra bønder i nærområdet, kan Steigartunet Vikingcamp også benyttes til kurs og konferanser, temaarrangementer, jubileer, brylluper, guidede turer og lignende.

– Planene dine høres nesten for gode ut til å være sanne?

– Det er nok mange som vil si det, men jeg har flyttet et par fjell før og skal nok klare det igjen. Det er nå jeg har denne muligheten. Jeg brenner for Steigen og for å bidra til å skape vekst og videre utvikling i den flotte kommunen. Det blir et eventyr hvis jeg får dette til, sier Lillian Molstad-Andresen.

Artikkeltags