Det blir ikke et klassisk, norsk julebord i år. Det setter koronarestriksjonene en solid stopper for.

Heldigvis, tenker sikkert noen, for det er sannelig ikke alle aspekter ved den norske tradisjonen vi pleier å avslutte arbeidsåret med som er like sjarmerende.

God mat og drikke

Samtidig er dette enda en påminnelse om hva koronaviruset frarøver oss. Veldig mange ser frem til en samling med gode kolleger i jovialt lag, med god mat og drikke. I år blir det ikke slik.

For noen er dette mer nedslående nyheter enn for andre. I det store bildet er det ikke et enormt offer for hver og en av oss å gå glipp av en salig julefest i innspurten av 2020, selv om det kunne vært hyggelig nok. Men for de deler av næringslivet som lener seg tungt på desember og julebordsesong, går vi nå inn i en helt kritisk fase.

Desember er måneden hvor mange aktører feiter seg opp for å overleve en magrere vinter. Julebordene danner grunnlaget for bufferen som skal hjelpe dem gjennom januar, februar og mars. Når denne pillaren kappes av, vil mange spise- og serveringssteder vakle. For hotellbransjen er det også dystert, på toppen av et fra før bekmørkt 2020 med avlysninger en masse.

Inspirerende gest

Den gode nyheten er at det finnes botemidler. For eksempel var det oppløftende å lese om Elkjøp Bodøs varehussjef Tor–Arne Wilhelmsen, som besluttet å spandere gavekort på Hundholmen på sine 50 ansatte som en erstatning for det tradisjonelle julebordet. En veldig fin gest som vi i Avisa Nordland også henter inspirasjon fra. Derfor har vi besluttet at vi som plaster på såret for vårt avlyste julebord deler ut gavekort til våre ansatte på Bryggerikaia.

Oppfordringen fra vår side, som avis og samfunnsaktør, er også soleklar:

Vi håper så mange som mulig gjør noe lignende. Bruk de lokale spisestedene og restaurantene. For det første er det hyggelig overfor ansatte, som får anledning til å ha en hyggelig kveld ute når det passer dem.

For det andre er det avgjørende for en bransje i knestående. Kanskje kan det være forskjellen på liv eller død for enkelte bedrifter. Da skulle det bare mangle at de som er opptatt av en fortsatt levende serverings- og restaurantby gjør det vi kan.

Og hva er vel bedre enn å kunne meske seg med god mat og god drikke, samtidig som man berger arbeidsplasser?