Gå til sidens hovedinnhold

Legg ned PCI-senteret i Bodø

Artikkelen er over 1 år gammel

Nordlys på lederplass mener det er penger å spare - i Bodø.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Onsdagens styremøte i Helse Nord ga ny og sjokkerende innsikt i overskridelsene på siste byggetrinn ved Nordlandssykehuset.

Foreløpig er overforbruket på 330 millioner kroner, men ingen vet om det stanser der. Det kan komme mer, opplyste ledelsen i Helse Nord på styremøtet. Det er sannsynlig at overskridelsene vil ramme investeringer i resten av helseregionen.

Eierdirektøren i Helse Nord, Hilde Rolandsen, kalte saken en skandale. Spørsmålet er nå hvem som skal plukke opp regningen.

De som har skapt problemene og har ansvaret for at ting har kommet ut av kontroll, må være de første som tar kostnadene.

Alt annet vil være uakseptabelt. Da bør man starte med det som landsdelens fremste fagekspertise advarte mot og mener er unødvendig luksus, nemlig et PCI-senter ved Nordlandssykehuset som åpnet forrige uke. Ifølge Helse Nord vil det koste inntil 20 millioner kroner i året å drifte senteret.

I tillegg vil det ifølge Helse Nord påføre landsdelens felles universitetssykehus (UNN) 17 millioner kroner i tapte inntekter hvert år når pasientgrunnlages svekkes.

Tilbudet i Bodø ble etablert til tross for at Helse Nord innrømmet at man ikke kan dokumentere økt helsegevinst, i form av bedre overlevelse eller livskvalitet for pasientene.

Man har allerede et tilbud ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) som samlet sett for landsdelen gir de beste resultatene i landet. Sammenlikninger mellom de norske helseregionene, viser at Helse Nord hadde den høyeste overlevelsen i Norge både i 2017 og 2018, for alle typer hjerteinfarkt.

Så finnes det riktignok et forbedringspotensiale i ambulansetjenesten i hele Nord-Norge når det gjelder prehospital, blodproppløsende behandling.

Med den ukontrollerte pengebruken ved Nordlandssykehuset som bakteppe, bør man skjerme de mest nødvendige pasienttilbudene i landsdelen, og ikke opprette nye kostnadskrevende tilbud som ikke virker. Det er heller ikke bærekraftig å etablere et PCI-tilbud som er basert på dyre særavtaler og innleie av legespesialister.

Helse Nord har gjort en feil og gitt Nordlandssykehuset tillatelse til å overinvestere i et unødvendig behandlingstilbud. Det har ikke skjedd innenfor rammen av medisinskfaglige vurderinger.

Nå er tiden inne for å ta konsekvensen av dette. PCI-senteret må være en del av kostnadsbildet som justeres i tråd med oppryddingen etter det eierdirektør Hilde Rolandsen har kalt en skandale av et byggeprosjekt.

I og med at PCI inntil videre er et prøveprosjekt, bør det også være en enkel sak å avvikle det så raskt som mulig.

Det går en grense for hvor mye kan kan bruke på symboler, før man ber det nordnorske fellesskapet rydde opp i kaoset ved eget sykehus.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.