Legeforeningen: - Overraskende er denne avsløringen dessverre ikke

Marit Hermansen

Marit Hermansen Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Marit Hermansen, president i Legeforeningen sier i en pressemelding at:

- Dette er en svært alvorlig sak som rokker ved tilliten til styringssystemet i spesialisthelsetjenesten. Overraskende er denne avsløringen dessverre ikke. Våre tillitsvalgte har over år varslet om en fryktkultur ved UNN preget av knebling, trusler og gjengjeldelser, men lite har skjedd. Dårlig pasientsikkerhetskultur og flere alvorlige tilsynssaker bekrefter den alvorlig svikten i ledelse. Men det må regelrette trusler til mot styrelederen i Helse Nord, før det får konsekvenser. Det er tankevekkende.

Og videre:

- For våre tillitsvalgte har dette klimaet og disse sakene vært tunge og vanskelige å stå i og håndtere over tid. Våre medlemmer ved UNN kvier seg for å påta seg tillitsvalgtverv. Per dags dato har vi ingen foretakstillitsvalgte ved sykehuset, til tross for flere forsøk. Det opplever vi ikke ved noen andre sykehus.

Avslutningsvis kommenterer hun .

- At styrelederen i Helse Nord blir redd og vurderer politianmeldelse, vitner om en sjokkerende og uakseptabel lederadferd fra Ingebrigtsen. Det er tydelig at han ikke er i stand til å bygge tillit og lede sykehuset. Nå må UNN-styret og Helse Nord ta ansvar. Ukulturen må frem i lyset. Den stikker dypere enn bare denne alvorlige saken. Hvordan har dette kunne passere over flere år? Her er det nok flere som har sett en annen vei og ikke vært et nødvendig korrektiv.

Til orientering: Legeforeningen var ikke kjent med at det var UNN-direktør Tor Ingebrigtsen som sto bak truslene mot styreleder i Helse Nord Marianne Telle før nyheten sprakk i går.

- Dette er kjente synspunkter fra Legeforeningen sentralt. Jeg har ikke fremsatt trusler i den aktuelle saken, og UNN har særlig det siste året dokumentert gode resultater i kvalitets- og pasientsikkerhetsarbeidet, sier Tor Ingebrigtsen, UNN-direktør til Nordlys.

Det har ikke lykkes AN å få kontakt med ham i dag.

Dette er saken

13. desember informerte styreleder i Helse Nord, Marianne Telle, at hun hadde mottatt trusler i forkant av styrebehandlingen av PCI-saken.styrebehandlingen av PCI-saken.

Til an.no sa hun at truslene kom fra et hold som gjorde at hun tok dem alvorlig.

6. februar ble det kjent at Tor Ingebrigtsenn sa opp som direktør for Universitetssykehuset i Nord-Norge.

7. februar kunne Avisa Nordland avsløre at det var Ingebrigtsen som sto bak truslene mot styrelederen. Selv nektet Ingebrigtsen for at han har truet styrelederen.

Litt senere på dagen bekreftet Telle via Dagens Medisin at den avtroppende direktøren skal ha framsatt trusler mot henne, som ville realiseres dersom hun ikke stemte riktig i PCI-saken.

Artikkeltags