Har du synspunkter til denne lørdagens leder? Send epost til [email protected]

Kjære leser. Rystelsene har fortsatt ikke lagt seg etter at Venstre-politiker May Valle blottla fylkestingets politiske underliv torsdag, med et velrettet Vallespark fra fylkets fremste talerstol. Representantene var i ferd med å ønske hverandre god jul da Valle sjokkerte alle med påstander om sextrakassering, med adresse til til fylkesråd Odd Eriksen og andre mannlige fylkestopper. Hun mer enn antydet at Eriksen skulle ha skrytt på seg å ha hatt sex med samtlige kvinnelige representanter.

Gruppelederen i Venstre ville ha seg frabedt at hun skulle hatt sex med Eriksen. Hun mener fylkestinget må ta et oppgjør med det hun ikke nøler med å kalle ukultur. Det siste rakk hun ikke å si før hun ble klubbet ned av fylkesordfører Sonja Steen (Ap).

Serien av sexavsløringer i politikken ser ut til å være endeløs. Skandalene har stått i kø. Den tidligere nestlederen i Venstre, Helge Solum Larsen, trakk seg fra alle politiske verv etter at han ble siktet for voldtekt mot en 17 år gammel jente i egen ungdomsorganisasjon.

I Vågå venter ordfører og statsministerens venn, Rune Øygard, på dommen etter høstens opprivende rettssak i overgrepssaken mot den nå 17 år gamle jenta. Forholdet skal ha startet da hun var 13 år.

Framtredende bystyremedlem i Bodø Ap, Ali Horori, er i lengre tid vært under etterforskning siktet for voldtekt.

Forrige fredag gikk alarmen i Næringsdepartementet og Arbeiderpartiet. Statssekretær Roger Ingebrigtsen lå godt an til å vinne nominasjonskampen i Troms mot rivalen Martin Henriksen. I stedet for sikker stortingsplass ble han støtt ut i det ytterste politiske mørke etter at det ble kjent at han som 37-åring innledet et seksuelt forhold til ei 17 år gammel AUF-jente.

Han har nå trukket seg fra all politisk virksomhet og forlatt landet, mens nye anklager presenteres.

Det er heller ikke første gang sexryktene i fylkespolitikken i Nordland kommer til overflaten. For to år siden fikk Inger Markussen fra Andøy nok. Hun tok et oppgjør med rykteflommen i eget parti under Nordland Høyres nominasjonsmøte. Hun fikk full støtte fra nyvalgt listetopp Oddleif Olavsen.

Det er modig av May Valle å bruke fylkets talerstol til et oppgjør i full offentlighet med det hun beskriver som ukultur og sextrakassering. Samtidig tar hun på seg et stort ansvar. Hun setter hele fylkestingets autoritet i spill. Hun kan ramme uskyldige og hun bidrar til en flom av rykter som rammer Nordlands fremste tillitsvalgte.

På den annen side tråkker hun åpenbart på ømme tær. Hun forteller at hun etter omtalen av saken har fått telefoner fra flere som har fortalt nye historier om ubehagelige situasjoner på fylkestinget.

Summen av dette er svært alvorlig. Nordland fylke kan ikke leve med at det henger et røykteppe av påstander og rykter om uakseptabel atferd begått av de politikerne som er våre fremste tillitsvalgte. Etter det som er kommet ut i offentligheten de siste dagene må fylkestinget sette sin egen atferd på dagsorden. De mange episodene det siktes til må på bordet og håndteres av det politiske lederskapet.

Dette handler om organisasjonskultur. Det handler om lederskap. Og det handler om enkeltmenneskers egne valg. Å lede er å gå foran som gode forbilder og eksempler til andres etterfølgelse. Vi krever ikke feilfrie politikere. Men de som har tatt på seg et stort ansvar må forvalte det på en god måte. Vi har rett til å kreve at politikere valgt av folket oppfører seg som voksne anstendige mennesker.

Politikerne i fylkestinget forvalter enorme verdier og skal ivareta interessene til 240 000 mennesker i Nordland. Det krever at man har tillit i folket. Den må man gjøre seg fortjent til. Det politiske lederskapet kan ikke gå inn i jula med dette uavklarte røykteppet hengende over seg.

Situasjonen krever lederskap. Og den krever snarlig handling. Min oppfordring er tydelig, med klar adresse til lederne i de to største partiene som nå skal regjere sammen, Odd Eriksen (Ap) og Oddleif Olavsen (H): Det er nå dere må vise lederskap. Stå fram og vær tydelige overfor folket som har valgt dere. Forsikre oss om at dere tar avstand fra sextrakassering og uønsket atferd. Fortell oss hvordan dere vil håndtere situasjonen.

Det har oppstått en akutt tillitskrise. Den må håndteres nå. Det haster.

God helg!

Jan-Eirik Hanssen, sjefredaktør Avisa Nordland

Reaksjoner eller synspunkter til denne lørdagens leder? Send epost til [email protected]